*Nettavisen* Nyheter.

Norge har kjøpt enda mer av kriseselskapet

Foto: - (Afp/Jørgen Berge/Montasje)

Det siste året har Norge blitt enda større eier av de ødelagte atomkraftverkene i Japan.

22.03.11 04:33

Gjennom Statens Pensjonsfond - Utland (SPU), bedre kjent som oljefondet, har Norge satset milliarder på det japanske selskapet Tokyo Electric Power Co (Tepco).

Dette selskapet har de siste ukene fått unormalt mye mediedekning ettersom de eier og driver atomkraftverket Fukushima Daiichi, som har blitt hardt rammet av både jordskjelv og tsunami.

I årsrapporten til Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet, kommer det frem at Norge kjøpte seg ytterligere opp i dette selskapet i 2010. Nå eier Norge 1,27 prosent av aksjene og en like stor andel av stemmene, mot 0,83 prosent året før, og dette er også en av de desidert største enkeltinvesteringene oljefondet har i landet. Dette gjør oljefondet til en av de største aksjonærene i selskapet.

Dette skjer samtidig som majoriteten av norske folkevalgte er negativt innstilt til atomkraft, en holdning som neppe har minket siden katastrofen inntraff. Rødts leder Turid Thomassen krever at oljefondet selger seg ut av Tepco samt ønsker at det skal bli forbudt for fondet å investere i selskaper som driver med atomkraft.

Les mer: Krever at Norge selger atomkraftverket

Oljefondets eier, Finansdepartementet, mener imidlertid at atomkraft er et greit område å satse sparepengene.

- Det er ikke likegyldig hvordan vi forvalter pensjonsfondet. SPU er en global investor som eier en liten del av selskaper over hele verden. Derfor har vi både et ansvar for og en egeninteresse i å bidra til god selskapsstyring og ivaretakelse av miljø og samfunnsmessige hensyn. God finansiell avkastning over tid er avhengig av en bærekraftig utvikling både i økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig forstand. Vi jobber målrettet med disse spørsmålene, og Etikkrådet overvåker porteføljen til SPU for å avdekke investeringer som eventuelt bryter med fondets etiske retningslinjer. Atomkraft til sivilt bruk er i seg selv ikke en aktivitet som kvalifiserer til brudd på grunnleggende etiske normer. Er det derimot slik at et selskap medvirker til for eksempel grov miljøskade, vil det kunne gi grunnlag for at Etikkrådet vil anbefale å utelukke selskapet, sier statssekretær Hilde Singsaas til NA24.

For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Aksjekurs i bakken
Som en følge av atomulykken har også Tepcos verdi dundret i bakken, noe som dermed rammer Norges investering.

Ved starten av året var oljefondets eierskap i selskapet verdt 2,9 millarder kroner, men bare den den siste uken er aksjen ned med over 55 prosent, noe som gjør at Norge har tapt over 1,5 milliarder kroner.

Natt til mandag melder Tepco at de har fått fikset strømtilkobling til reaktorene 5 og 6. Disse var ikke aktive, men under vedlikehold da jordskjelvet og tsunamien inntraff.

Mandag står aksjen i 948 yen, Tepcos tidligere svakeste notering er på 640 yen per aksje.

Betaler erstatning
De siste dagene har det blitt oppdaget radioaktivitet både i spinat og melk produsert på gårder noen mil unna de rammede reaktorene. Det har også blitt funnet i vann i Tokyo. Tepco har svart med at de vil erstatte tap til bønder som har blitt rammet av ulykken. Hvor store erstatningstap selskapet til slutt vil ende opp med å måtte betale er ukjent, men de kan nok i verste fall bli astronomiske.

Til eksempel har den amerikanske kjempen General Electric falt markant de siste dagene delvis på frykt om at de må punge ut, da de har produsert tre av reaktorene på Fukushima Dai-Ichi.

105 milliarder i Japan
Oljefondet har også kuttet antallet japanske selskaper som det satses på. Nå har Norge investert 105,5 milliarder kroner, vel tre prosent av det totale fondet, fordelt på 1.291 selskaper - mot 89 milliarder kroner fordelt på 1.323 selskaper i 2009.

Flere av disse aksjene har rast i verdi grunnet japansk børsuro etter naturkatastrofen, og mandag morgen melder kredittvurderingsbyrået Moodys at nedsiderisikoen for økonomien har økt som en følge av katastrofen. Og at landets BNP kan kmme til å falle dersom atomkrisen vedvarer.

Andre seg på krisen som et godt investortegn.

Den legendariske investoren Warren Buffett sier mandag morgen at hans investeringsselskap ikke vil selge ut sine investeringer i Japan, og at de ekstraordinære hendelsene i stedet skaper en kjøpsmulighet. Han mener også at naturkatastrofen ikke vil endre de økonomiske utsiktene i landet, ifølge Dow Jones Newswire.

Rekordstort
Oljefondets totale markedsverdi steg med 437 milliarder kroner til 3.077 milliarder kroner, da det også ble tilført 182 milliarder kroner av staten, noe som tilsvarer 625.368 kroner per nordmann.

Les mer: Oljefondet tjener rått på iPad

For å bruke pengene som samler seg opp i sparegrisen har politikerne vedtatt den såkalte handlingsregelen. Den går på at man hvert år kan bruke fondets forventede realavkastning på 4 prosent (altså avkastning fratrukket inflasjon) over statsbudsjettet.

For å motvirke finanskrisen har den rødgrønne regjeringen de siste årene brukt mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier.

Regjeringen la opprinnelig opp til å bruke 128 oljemilliarder i statsbudsjettet, noe som tilsvarer 4,2 prosent. Men nå går Norge så mye bedre at målet om å bare bruke fire prosent avkastning nås allerede i år.

Les mer: Jens legger bort spanderbuksene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag