Norge har ventet i årevis med å underskrive ICC-avtale

Oslo (NTB): I 2010 lovet Norge å undertegne en avtale med Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å la fanger sone i Norge. Etter fire år har ingenting skjedd, og Utenriksdepartementet frykter at Norges troverdighet står på spill.

Norge er blant domstolens varmeste tilhengere, og Utenriksdepartementet kaller ICC en «milepæl i kampen mot internasjonal straffrihet».

Men nå er Norge i ferd med å havne på listen over land som ikke innfrir sine forpliktelser. Bakgrunnen er at Norge ikke har klargjort om personer dømt av ICC, kan få sone i Norge, skriver Aftenposten.

I 2010 lovet daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge skulle inngå en slik avtale med ICC. Nesten fire år senere er ingenting på plass, og nå står det om Norges troverdighet, hevder ambassaden i Haag overfor Justisdepartementet, ifølge Aftenposten. Justisdepartementet har ansvaret for forhandlingene.

En av årsakene til at arbeidet har stoppet opp, er bombeangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011, som rammet Justisdepartementet hardt.

Til avisen sier Justisdepartementet at arbeidet har høy prioritet, og at de i nærmeste fremtid vil innlede forhandlinger med ICC om en avtale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.