RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge i verdenstoppen

Sist oppdatert:
Norge ligger på verdenstoppen når gjelder innovasjon og økonomisk vekst. Men OECD anbefaler at det legges til rette for mer venturekapital og forskning fra næringslivet.
Ifølge en fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, ligger Norge på godt at blant OECD-landene når det gjelder innovasjon og økonomisk vekst.


OECD la i går frem en rapport om innovasjon og økonomisk vekst. Ifølge Nærings- og handelsdepartementet rykker Norge kraftig frem på rangeringen over forskning og utvikling knyttet til næringer. Norge ligger nå på en fjerdeplass - foran Finland og etter Danmark.

- Får mye ut av ressursene

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen uttaler at det er særlig interessant at OECD likestiller den norske forskningsinnsatsen med Danmark og Finland, som tradisjonelt sett blir sett på som relativt forskningsintensive økonomier.

- Dette er i tråd med min oppfatning om at de gode økonomiske resultatene vi har i Norge ikke bare skyldes avhengighet av naturressurser, men at vi makter å få mye ut av de ressursene vi har og at vi har høy evne til omstilling, sier han.

Men rapporten peker på flere utfordringer som norske myndigheter må løse. De viser blant annet til relativt lav forskning fra næringslivet, noe som kan forklares med den norske næringsstrukturen. Forskningsintensive bransjer, som blant annet farmasøytisk industri, IT- og bilindustri, er dårlig representert her til lands. Mens vi er veldig sterke på forskning innen oljeindustrien.

Mer forskning

OECD-rapporten anbefaler derfor at det legges til rette for at de store, institusjonelle aktørene i privat og offentlig sektor kan satse på forskning, såkorn- og venturekapital.

Det er velkjent at den norske realfagskompetansen er for dårlig. Ifølge rapporten ligger den under OECD-nivå og norske myndigheter anbefales å styrke realfagskompetansen i skolen.

Også arbeidsmarkedet trenger en viss reform for å bedre innovasjon og økonomisk vekst, ifølge OECD-rapporten. De anbefaler å lette mobiliteten mellom offentlig og privat sektor, særlig for forskere og ingeniører.

- Regjeringen er langt på vei enig vurderingene når det gjelder hovedutfordringene for forsknings- og innovasjonspolitikken, sier nærings- og handelsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere