RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge igjen kåret til verdens beste land

Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge er igjen kåret til verdens beste land å leve i, foran Sveits og New Zealand.

Britiske Legatum Institute har rangert 142 land etter en rekke faktorer, blant dem personlig frihet, hvor lett det er å starte egen næringsvirksomhet, kvaliteten på helse og utdanning, hvor trygge innbyggerne føler seg, hvor god økonomi folk har og hvor fornøyd de er med myndighetene.

Norge havner for sjette år på rad øverst på lista og scorer særlig høyt i kategorien sosial kapital.

Hele 94,9 prosent av de spurte her i landet mener at de kan stole på at de vil få hjelp fra venner og familie dersom det trengs.

Frie og trygge

I kategorien personlig frihet sier 94,8 prosent at de er fornøyd med valgmulighetene de har, mens 90,2 prosent mener at Norge er et godt sted å leve for innvandrere og etniske minoriteter.

88 prosent føler seg trygge når de går alene om kvelden i Norge, mens gjennomsnittet i de 142 landene i undersøkelsen er 61,5 prosent.

Nordmenn er også strålende fornøyd med drikkevann og sanitære forhold, og 93,5 prosent av oss mener at naturen som omgir oss er vakker.

Stoler på myndighetene

Under halvparten, 49,9 prosent av de spurte i de 142 landene i indeksen, stoler på at valg går riktig for seg. I Norge er andelen 93,7 prosent.

71 prosent her i landet stoler på regjeringen, mot 51,7 prosent i resten av verden. 88 prosent av oss stoler på rettsvesenet, mens gjennomsnittet i de øvrige landene er 52,6 prosent.

29,7 prosent mener det forekommer korrupsjon blant myndighetspersoner og i næringslivet i Norge, noe 66,4 prosent i gjennomsnitt tror er tilfelle i de øvrige landene.

Velstand

91,8 prosent i Norge er fornøyd med levestandarden, mens gjennomsnittet i alle land er 59,4 prosent.

94,8 prosent mener også at man kan komme langt med hardt arbeid i Norge, mens snittet i de 142 landene er 80,5 prosent.

78,5 prosent mener Norge er et godt sted å starte opp næringsvirksomhet, mens snittet i de øvrige landene er 70 prosent.

Nordmenn er også svært fornøyd med skolevesenet. 94,9 prosent mener barna har gode muligheter til å lære, og 84,8 prosent er fornøyd med kvaliteten på skolene.

Snittet i de 142 landene er på henholdsvis 70,5 og 66,1 prosent.

Nordiske naboer

Danmark, som lå på andreplass i årene 2009 til 2012, falt i fjor til sjette plass, men klatrer i år til fjerde plass på Legatum Institutes liste.

Danmark scorer særlig dårlig på utdanning og helse, noe også Sverige gjør. Sverige er i år å finne på sjetteplass på lista, mot fjerdeplass i fjor.

Finland er ifølge indeksen det åttende beste landet å leve i, og kommer dårligere ut innenfor økonomi, personlig frihet og helse enn sine nordiske naboer.

USA og Russland

USA er å finne på 10. plass, og amerikanerne er mer fornøyde med helsevesenet enn noen annet land i verden.

Russland havner til sammenligning på 68. plass, og russerne er særlig misfornøyd med mangelen på personlig frihet og med myndighetene.

Helt nederst på lista med land ligger Kongo, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere