Norge innstiller militære aktiviteter med Russland

Den norske korvetten KNM Storm under vinterøvelsen Cold Response 2014 nylig. Norge innstiller nå alt bilateralt militært samarbeid med Russland.

Den norske korvetten KNM Storm under vinterøvelsen Cold Response 2014 nylig. Norge innstiller nå alt bilateralt militært samarbeid med Russland. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret (NTB scanpix)

Norge innstiller alle planlagte bilaterale militære aktiviteter med Russland, foreløpig til utgangen av mai, som følge av annekteringen av Krim.

Norgesbesøket til den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu blir også avlyst, opplyser Forsvarsdepartementet.

Fartøybesøk

Blant aktivitetene som bli avlyst, er et russisk fartøybesøk til Oslo i forbindelse med marinens 200-årsjubileum i mai, samt den russiske marinesjefens besøk til Bergen og russisk deltakelse i Norsk Militær Tattoo 2014.

Fra før er det kjent at Norge dropper deltakelse i marineøvelsen Northern Eagle, som ble avlyst etter at USA trakk seg.

– Norge fordømmer Russlands annektering av Krim og bruken av væpnet makt i Ukraina. Dette er et klart brudd på folkeretten og er en uakseptabel handlemåte som må få konsekvenser, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Ny vurdering i mai

– Norge har derfor informert russiske myndigheter om at vi innstiller alle planlagte militære samarbeidsaktiviteter mellom Norge og Russland til utgangen av mai 2014. Vi vil da gjøre en fornyet vurdering av planlagte aktiviteter i lys av utviklingen i situasjonen i Ukraina og Russlands videre handlinger, samt drøfte dette med våre NATO-allierte, sier Eriksen Søreide videre.

Hun understreker at avgjørelsen er i tråd med reaksjonene fra flere var Norges allierte og nordiske naboer.

Samtidig opprettholdes samarbeidet innenfor søk og redning, sikkerhet til sjøs og grensevakttjenesten, ifølge Forsvarsdepartementet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.