RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kan be om brannfly-hjelp fra EU

Tønsberg (NTB): De uvanlig tørre værforholdene fra Rogaland til Nordland gjør beredskapsmyndighetene bekymret. Derfor kan det bli aktuelt å be EU om å stille med to brannfly.

Det opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). En slik anmodning har bare kommet én gang før - under den store skogbrannen i Froland i Aust-Agder for snart seks år siden.

- Meteorologene melder fortsatt lite nedbør og sterk vind i tiden fremover. Det gjør at vi må ta høyde for flere skogbranner med potensial for store konsekvenser. DSB har derfor sendt et forhåndsvarsel om mulig bistand fra to brannfly fra EU. Vi har bra med helikopterressurser tilgjengelig i Norge, men gjør dette som en ekstraforsikring, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Et slikt forhåndsvarsel forplikter ikke Norge til å bruke flyene. Skulle Norge senere formelt be om bistand, må landene som eier flyene, først bekrefte at de er tilgjengelig for innsats, opplyser DSB.

De svært tørre forholdene skyldes at det ikke har kommet nedbør på mange uker, og at terrenget har tørket opp som følge av lange perioder med kraftig vind. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere