Gå til sidens hovedinnhold

Norge kan bli rammet av askesky tirsdag

Foreløpig uvisst hvor store konsekvenser det vil få for flytrafikken.

Fram til tirsdag vil Norge trolig ikke bli rammet av asken fra vulkanutbruddet fra vulkanen Grímsvötn på Island. Men på tirsdag ettermiddag kan asken komme inn over fastlandet. Men det er ennå usikkert hvordan dette vil ramme flytrafikken.

- Det kan se ut som om det kan kommer aske inn over Sør-Norge tirsdag ettermiddag, men det er ennå usikkert om konsentrasjonene av aske vil være av en slik karakter at dette får konsekvenser for norsk flytrafikk, opplyser Avinor.

Gjenåpnet
Klokken 20.00 mandag kveld vil det bli gjenåpnet for flytrafikk mellom Norge og Island.

Flytrafikken mellom Svalbard og Norge er stanset på grunn av at det ble innført midlertidig fareområde på grunn av aske mellom Norge og Svalbard. Ellers ser det ut som at flytrafikken vil gå normalt det neste døgnet.

Krisegruppe
Etter vulkanutbruddet på Island i fjor ble det etablert en tverrfaglig krisegruppe for askesituasjoner i Norge. Denne gruppa er nå i sving. Her sitter representanter for Luftfartstilsynet, Avinor, Samferdselsdepartementet, Meteorologisk institutt og Norsk institutt for luftforskning. Gruppa holder nå jevnlige møter.

Statsmeteorolog Jan Erik Brandt sier utslippet fra vulkanutbruddet på Grímsvötn lørdag begynte høyt, 15 til 20 kilometer og at askeskyen dermed beveget seg opp i stratosfæren, men at utslippet nå er på mellom 8 og 12 kilometer, det vil si at asken sprer seg i de nederste luftlagene, troposfæren.

- Det vil bidra til at man på sikt i større grad vil oppleve dette som et regionalt og lokalt problem, sier Brandt til Nettavisen.

Om askeskyen blir et problem denne gangen er blant annet avhengig av om utslippet fra vulkanen fortsetter og hvordan vindretningen er.

På dette kartet kan du se hvor vulkanen Grímsvötn ligger, og hvor fjorårets vulkan – Eyjafjallajökull – ligger:

HTML EMBED

View Vulkanutbrudd på Island in a larger map

Kommentarer til denne saken