*Nettavisen* Nyheter.

Norge kan få egen sportsminister

Foto: Jarle Freadgsvik (www.procycling.no)

- Idretten fortjener mer oppmerksomhet enn den får av den sittende regjeringen.

23.07.13 14:13

- Idretten er en såpass stor og omfattende bevegelse at det hadde vært lurt å vie den enda mer oppmerksomhet, sier Johan Kaggestad til Nettavisen.

Kaggestad, som nettopp har loset norske sykkelfans gjennom et tre uker langt Tour de France sammen med Christian Paasche og TV 2, ønsker derfor at Norge får en egen sportsminister.

Og Fremskrittspartiets idrettspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, stiller seg svært positiv til Kaggestads forslag.

- En spennende tanke
- Ideen om en egen sportsminister, er jeg en stor tilhenger av. Det er en utrolig spennende tanke, sier Korsberg til Nettavisen, og understreker videre at dette kun er hans personlige mening, og at forslaget ikke er programfestet hos Frp.

Korsberg kan fort bli aktuell for en slik ministerpost selv.

Meningsmålene tyder på at høstens valg vil ende med et borgerlig flertall, og da er sjansen stor for at Frp får en viktig rolle i den nye regjeringen.

Johan Kaggestad luftet tanken om en egen sportsminuster under den siste TV 2-sendingen fra Paris søndag kveld, og utdyper mer enn gjerne overfor Nettavisen.

- Fysisk aktivitet og idrett er så viktig at det fortjener et større fokus enn det får gjennom kulturdepartementet i dag, sier mener Kaggestad.

Ekspertkommentatoren påpeker at både Spania og Frankrike har egne departement for idrett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjelper folkehelsen
I Norge ligger idrett som kjent under kulturdepartementet. Det gir ikke idretten nok politisk fokus, mener Kaggestad.

Han er skeptisk til om verdien av idrett er godt nok forstått i Norge.

- Jeg tenker ikke bare på toppidretten, men at hele bevegelsen hadde vært tjent med å ha et eget departement. Per i dag er ikke verdien av idrett og fysisk aktivitet godt nok forstått, og fokus på forebyggende helsearbeid er dessverre en stor kuriositet, fortsetter treningsguruen, som understreker at den generelle folkehelsen i Norge har et stort forbedringspotensiale.

- Gevinsten av å få en enhet som bare har ansvar for idrett vil kunne bli godt synlig i den jevne nordmanns helse, og dermed evne til å yte mer i arbeidslivet, påpeker Kaggestad.

Han trekker blant annet fram de siste års opprulling innenfor antidopingarbeidet i Sør-Europa som eksempel på hva som kan bli utrettet med et eget idrettsdepartement.

- Jeg er ganske sikker på at den intense antidopingopprullingen ikke hadde blitt startet hvis det ikke hadde vært for at Spania og Frankrike har egne sportsministere. Det gjør at styresmaktene kommer nærmere sporten, og i så måte har lettere for å gjennomføre konkrete tiltak.

FrP er positive
Korsberg kjøper argumentene til Johan Kaggestad.

- Idretten favner så bredt, og Kaggestad framfører et viktig argument om at sport er en vital del av den norske folkehelsen. Dessverre har ikke dette blitt viet stort nok fokus av den sittende regjeringen, og slik departementsstrukturen er i dag er det ikke like effektivt som det kunne og burde være, fortsetter stortingspolitikeren.

Han innrømmer at ideen om en sportsminister ikke har vært oppe til debatt, men er klar på at en slik debatt er velkommen.

- Dagens ungdom har en stadig større tendens til å sitte mer i ro, og man må bli flinkere til å se på om det finnes måter å forbedre det forebyggende helsearbeidet. Vi har diskutert problemstillingen, men ikke dette konkrete tiltaket om en egen sportsminister, forteller Korsberg, før han gjentar at han ønsker en slik forandring velkommen.

- Jeg håper at de som utgjør en ny regjering til høsten bruker tid på å utvikle departementsstrukturen, og en sportsminister vil gjøre at det blir kortere avstand fra regjeringen til idretten, og lettere å gjennomføre konkrete tiltak, avslutter Øyvind Korsberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag