RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kan få strengere regler for bombekjemikalier

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): To arbeidsgrupper skal komme fram til et særnorsk og ekstra strengt regelverk for kjøp av kjemikalier og stoffer som kan brukes til å lage sprengstoff og bomber.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har bedt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om å nedsette de to arbeidsgruppene, skriver Bergens Tidende.

Den ene gruppen skal vurdere regelverket for kunstgjødselingrediensen ammoniumnitrat, og arbeidet skal være ferdig 15. juni. I mandatet heter det at ammoniumnitrat ikke skal komme «i urette hender og brukes i skadelig virksomhet».

Så sent som 17. november i fjor trådte en ny forskrift i kraft. Den forbyr salg av kunstgjødsel med høy konsentrasjon av ammoniumnitrat til privatpersoner. Nå er imidlertid en ny gjennomgang på trappene for å vurdere om det er behov for enda strengere ordninger for tilgang til ammoniumnitrat enn de som finnes i Norge i dag og som det legges opp til fra EUs side.

Den andre arbeidsgruppen skal vurdere EUs forslag om begrensninger på tilgangen til 14 kjemikalier som kan anvendes til framstilling av hjemmelagde bomber. Flere av kjemikaliene Anders Behring Breivik skaffet, er blant disse, blant annet de han importerte fra Polen. Denne gruppa skal levere sin rapport innen 1. oktober. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere