På mandagens pressekonferansene kom helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med en nedslående beskjed. Han bekreftet at Norge får 900.000 doser færre av Pfizer-vaksinen i juli, august og september, men leveransen av Moderna-vaksinen vil øke noe i juli og august.

- Det vil til en viss grad kompensere for de reduserte leveransene fra Pfizer/Biotech, sa Høie.

Helse- og omsorgsministeren sa nylig at dette gjelder for fullvaksinerte:

Vil ikke ha vaksiner

Sveriges vaksinekoordinator kommer imidlertid med en god nyhet for Norges del. Richard Bergström er mannen som forhandler om vaksiner for Norges del, og forteller nå om et «ess i ermet» som likevel kan gi oss flere vaksiner.

- To medlemsland har satt alle vaksineleveranser på pause fordi det er en metthet i vaksinasjonsviljen i landene. Det kommer sikkert til å gjelde flere land etter hvert, sier Bergström til TV 2.

I Norge er situasjonen helt annerledes. Her har undersøkelser fra FHI vist at over 80 prosent av den voksne befolkningen over 18 år ønsker å ta koronavaksinen.

Havner i en felles pott

Svensken utdyper at disse landene rett og slett ikke tar imot flere vaksiner, fordi det ikke er en høy nok vaksinasjonsoppslutning i befolkningen. Han vil ikke avsløre hvilke to EU-land det er snakk om, men forteller at disse vaksinene havner i en felles EU-pott.

Det kan bety at landene i potten, som inkluderer Norge, får mellom ti til 20 prosent flere doser i sommermånedene juli og august enn forespeilet, ifølge vaksinekoordinatoren. Bergström advarer imidlertid å bare ta dette som en god nyhet, fordi de to landene som ikke vil ta imot flere vaksiner burde i aller høyeste grad gjøre det på grunn av smittespredningen.