Norge, som fikk førsteplass på oversikten også i 2020, og får beste poengsum i tre av fem kategorier.
New Zealand følger på andreplass etter å ha klatret fra fjerdeplass. Deretter følger Sverige, Finland, Island og Danmark på listen.

Debatten: Etniske nordmenn ble redusert til en homogen masse
To store europeiske land kritiseres i rapporten. Spania omtales som et «demokrati med mangler» som følge av redusert poengsum knyttet til uavhengigheten for landets domstoler, etter politisk krangel om utnevnelser av dommere.
Les også: Eksperter mener det er fullt mulig med makspris på strøm – Støre nekter
Storbritannia beholder stilling som «fullt demokrati», men faller på målingen som følge av flere skandaler som har undergravd tilliten til myndighetene.
45,7 prosent av verdens befolkning bodde i et land med en eller annen form for demokrati i fjor. Det er en nedgang fra 49,4 prosent i 2020.
Les også: Daniel håver inn på TikTok: – Jeg gir seerne et unikt tilbud
Bare 6,4 prosent av verdens innbyggere bor i land med «fullt demokrati». Det er en liten nedgang fra 6,8 prosent året før.
Over en tredel av verdens befolkning, 37,1 prosent, lever i diktatur. Det er en liten økning fra 2020. Andelen autoritære stater har økt jevnlig de siste årene.
Les også: Avliver populær koronateori: – Ikke den eneste falske nyheten vi har sett
Vestlige analytikeres forventninger om endring i Kina knuses i rapporten. Kina omtales allerede i rapportens tittel som «Kina-utfordringen». Landet har ikke blitt mer demokratisk mens landet har blitt rikere. Tvert om har det blitt «mindre fritt» og kalles «autoritært regime» i rapporten.

Her får flypassasjerene skrekkbeskjeden: – Skremmende

Breiviks far reagerer kraftig på rettssaken: – Absurd

Avliver populær koronateori: – Ikke den eneste falske nyheten vi har sett
(©NTB)