Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kritiserer «internasjonal handlingslammelse» i Syria

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Med Scud-raketter mot sivile tar volden i Syria-konflikten en ny omdreining. - Sikkerhetsrådet må vise handlekraft, sier Norges utenriksminister.

- Norge fordømmer de stadig grovere overgrepene mot den syriske befolkningen, nå til og med Scud-raketter, og jeg oppfordrer Sikkerhetsrådet til å vise handlekraft, sier utenriksminister Espen Barth Eide ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet fredag.

Mer enn 70.000 drept
Ifølge FN er mer enn 70.000 syrere drept siden konflikten startet i 2011. Hver uke flykter mer enn 40.000 landet. Millioner er internt fordrevne.

- Scud-raketter mot sivile
«Mange av de som er igjen i Syria utsettes for ubeskrivelig vold. I senere tid har det syriske regimet gjort seg skyldig i bruk av ballistiske Scud-raketter og splintbomber rettet direkte mot sivile. Respekten for grunnleggende humanitære prinsipper er nærmest ikke-eksisterende, og mer enn halvparten av Syrias offentlige sykehus er blitt skadet i krigføringen. Også deler av den syriske opposisjonen har begått grove overtramp», heter det i pressemeldingen fra UD.

Overgrep mot kvinner og barn
- Det er meget alarmerende at FN rapporterer om systematisk bruk av seksuell vold mot kvinner, barn og menn fra regimets side. I vårt arbeid for å hjelpe ofrene for volden i Syria legger vi stor vekt på å hjelpe ofrene også for denne formen for overgrep, sier Eide.

Han sier overgrepene mot sivilbefolkningen ikke kan passere ustraffet.

- De ansvarlige for grove krigsforbrytelser må bli stilt til ansvar. Derfor oppfordrer jeg Sikkerhetsrådet til å henvise konflikten i Syria til Den internasjonale straffedomstol, sier den norske utenriksministeren.

Peker på sikkerhetsrådet
Han sier videre at medlemmene i FNs sikkerhetsråd, og særlig de fem faste medlemmene, bærer et særlig ansvar for det han beskriver som «den internasjonale handlingslammelsen».

De fem faste medlemmene er Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA.

- Mangelen på et samlet budskap til partene i konflikten betyr at det ikke legges tilstrekkelig press på Assad-regimet om å stanse overgrepene og beskjed til alle parter om å stanse voldsbruken. Det betyr også at det ikke foreligger noe omforent politisk budskap til de mange gruppene som utgjør opposisjonen i Syria. Sikkerhetsrådets medlemmer må snarest mulig finne sammen om en felles holdning og foreskrive felles tiltak for å få slutt på blodsutgytelsene, sier Barth Eide.

Ifølge Utenriksdepartementet har Norge en løpende dialog med den syriske Nasjonalkoalisjonen. Man har gjentatte ganger bedt om at koalisjonen respekterer humanitære prinsipper, som blant annet gir helsepersonell rett på beskyttelse i væpnet konflikt.

Norge har siden konflikten startet i 2011 bidratt med 425 millioner kroner i humanitær bistand til de sivile ofrene for Syria-konflikten.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!