Norge leder FNs piratgruppe

New York (NTB): Norge overtar ledelsen av en FN-gruppe som jobber med tiltak mot piratvirksomheten utenfor Somalia, ifølge Aftenposten.

11.09.09 04:49

Under et møte i kontaktgruppen i New York torsdag ble det vedtatt at Norge overtar formannskapet fram til neste møte, som skal holdes i januar.

Arbeidet dreier seg blant annet om muligheten for å opprette en egen domstol som kan straffeforfølge piratene, opplyser Carl P. Salicath, spesialråd i Utenriksdepartementet. Landene i gruppen er imidlertid delt i synet på om en slik domstol vil være et godt tiltak, skriver Aftenposten.

Mens Nederland ønsker seg et tribunal etter modell fra krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia, mener andre at dette blir en dyr løsning på et problem som forhåpentligvis ikke vil vare lenge.

Tidligere har kontaktgruppen blitt enig om å opprette et fond for å støtte Kenya, Seychellene og flere andre land i regionen, slik at de kan stille antatte pirater for retten.

Et annet spørsmål som skal utredes, dreier seg om løsepengene de somaliske piratene får for skipene de kaprer. USA har invitert andre land til å delta i en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan en kan spore opp pengene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.