*Nettavisen* Nyheter.

Norge lønner statsansatte i Somalia

Oslo (NTB): Norge har startet et program med å betale lønnen til ansatte i Somalias finansdepartement og riksrevisjon.

08.09.13 22:15

Ordningen startet forrige uke da 380 personer fikk sin lønn fra Norge. Neste måned vil enda flere få sin lønn utbetalt fra Norge via et fond som har utbetalingskontorer i det krigsherjede og bankløse landet. Hjelpen fra Norge kommer som ledd i et prosjekt for å få på plass et fungerende byråkrati i Somalia, skriver Aftenposten.

- Dette gjør at de kan lønne ansatte, drive mindre utviklingsprosjekter og sette folk i arbeid med verdiskapning. Det vi forventer er en styrket offentlig finanssektor, som kan styre budsjettet og ha åpenhet om prosjektene sine og styrke omdømmet til myndighetene, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) til avisen.

For å sikre at lønningene fra Norge går til rett person, har norske myndigheter et samarbeid med revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers, som er plassert i Somalia. Utviklingsministeren erkjenner at det er en viss risiko knyttet til spørsmålet om korrupsjon, men sier det etter hvert vil bli krav om dokumentasjon for bruken av pengene.

- Man kan ikke bygge en statsforvaltning uten statsansatte, og de må få lønn. Ved å bygge opp statens kompetanse, kan de bygge opp legitimiteten, og man får større insentiver for å skape politisk stabilitet og en fredelig utvikling, sier Holmås. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.