I et felles brev til statsminister Erna Solberg oppfordrer organisasjonene – NOAS, Norsk Folkehjelp, Amnesty International, Caritas, Flyktninghjelpen, CARE, Atlasalliansen og Mellomkirkelig råd – regjeringen om å sørge for at 2.000 flyktninger som befinner seg i Hellas og Italia, blir relokalisert til Norge, og at andelen syriske kvoteflyktninger økes med 500.

– I forbindelse med økningen i antallet asylsøkere som kom til Norge i fjor, ble det opprettet et stort antall mottaksplasser som nå står tomme. Dette innebærer at Norge nå har stor ledig kapasitet til å ta imot asylsøkere, heter det i brevet.

– Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at det avsettes budsjettmidler i statsbudsjettet, skriver organisasjonene.

Les også: Hauglie foreslår tiltak for å få flyktninger raskere i jobb
Les også: Listhaug: – Elitemottak skal sikre bedre integrering

– Kraftig bakpå

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), påpeker at regjeringen i fjor lovte å bidra til en europeisk ansvarsfordeling av asylsøkerne.

Norge har sagt ja til å relokalisere til sammen 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia, med 750 i år og like mange neste år.

– Men budsjettlekkasjene så langt viser at hundrevis av millioner er avsatt til nye kontrolltiltak, tvang og retur, mens regjeringen ligger kraftig bakpå når det gjelder å hente de asylsøkerne Norge har lovet å ta, framholder hun.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har drøyt 280.000 flyktninger og migranter reist over Middelhavet til Europa så langt i år.

– En svært bekymringsfull utvikling viser at et økende antall, over 60 prosent, var kvinner og barn, heter det i brevet til Solberg.

Urettferdig

Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty påpeker at flyktningsituasjonen har ført at enkelte land har måttet påta seg et urettferdig stort ansvar.

– Hellas og Italia har måttet bære et stort ansvar alene og har de siste årene gjentatte ganger bedt om at flere land må ta et større ansvar og ta imot flere av asylsøkerne, sier hun.

Også Syrias naboland bærer en uforsvarlig stor del av ansvaret, påpeker organisasjonene. Krigen i Syria har ført til at 5,1 millioner mennesker er på flukt utenfor Syria, mens 6,6 millioner er internt fordrevet i landet.

Fanget

På grensen til Jordan, som har tatt imot 650.000 flyktninger, utspiller det seg nå en humanitær krise, der 75.000 mennesker er fanget i et ørkenlignende ingenmannsland, der det ikke er mulig å nå dem med mat, vann og medisiner fordi Jordan nekter å slippe dem over grensen, ifølge organisasjonene. Årsaken er at Jordan ikke makter å ta imot flere flyktninger.

– I langt tid har jordanske myndigheter bedt om at flere land må dele ansvaret for flyktningene. Det samme har myndighetene i Libanon. Vi oppfordrer regjeringen til å ta imot flere syriske kvoteflyktninger, heter det i brevet.

I fjor vedtok Stortinget å hente 8.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Mer hjelp til nabolandene

I tillegg må regjeringen sette av mer penger til å hjelpe flyktninger i Syrias nærområder.

– I nabolandene Libanon og Jordan er infrastrukturen i landene på bristepunktet når det gjelder å finne bosted, sykehusplasser, skoleplasser og arbeid til flyktningene, sier Ekeløve-Slydal.

Samtidig må regjeringen sette av mer penger til integrering, krever organisasjonene.

– Viktige integreringstiltak avspises med en håndfull millioner, sier Austenå. (©NTB)