Norge med 23,4 milliarder i overskudd

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Fisk til himmels - oljen faller.

15.11.10 12:25

I oktober ble handelsoverskuddet på 23,4 milliarder kroner. Dette er en nedgang, både sammenliknet med forrige måned og med oktober i fjor.

Det var oljeeksporten som falt tilbake, mens fiskeeksporten fortsetter å øke. Samtidig øker importen av varer til Norge. Importen hadde en økning på 6,7 prosent sammenliknet med tilsvarende måned i fjo. Dermed falt handelsoverskuddet med 11,5 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.

Økt fiskeeksport
I oktober var eksportverdien fra Fastlands-Norge på 27,9 milliarder kroner. Dette er en nedgang på 2,1 prosent fra oktober 2009.

Fiskeeksporten oversteg rekorden fra september på 5,6 milliarder og landet på 5,8 milliarder kroner. Dette er en oppgang på hele 21 prosent sammenliknet med oktober i fjor. Eksporten av fersk laks sto for 2,2 milliarder kroner av total fiskeeksport, en økning på nærmere 700 millioner kroner i forhold til oktober i fjor.

Fall i oljeeksporten
Eksportverdien for råolje var på 22,5 milliarder kroner i oktober. Dette er en nedgang på 5,4 prosent fra oktober i fjor. Fortsatt påvirkes volumtall for råolje av vedlikeholdsarbeid. Mens det i oktober i fjor ble eksportert 58,0 millioner fat, var tilsvarende tall for oktober i år 45,9 millioner. Prisen per fat råolje var langt høyere i oktober i år, med 489 kroner per fat, mot kun 409 kroner ett år tidligere. Sammenliknet med september i år, ble det eksportert færre fat råolje til en noe høyere pris.

Eksportverdien for naturgass utgjorde 13,7 milliarder kroner i oktober i år, noe som var 10 prosent høyere enn oktober i fjor. Oppgangen forklares med et noe høyere eksportvolum. Eksporttallene for naturgass har nå tatt seg opp igjen etter noen måneder med lave volumer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.