Norge med i egen Schengen-styrke

Hellas har ikke kontroll ved grensene, og nå planlegger EU-kommisjonen en egen grense- og kystvakt som skal kunne sendes til Schengens yttergrenser.

Hellas har ikke kontroll ved grensene, og nå planlegger EU-kommisjonen en egen grense- og kystvakt som skal kunne sendes til Schengens yttergrenser. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)

Norge er med når EU-kommisjonen planlegger en egen grense- og kystvakt for Schengen. Men planen er omstridt.

Kommisjonen er tirsdag ettermiddag ventet å legge fram et forslag om å opprette en felleseuropeisk grense- og kystvakt. Den skal kunne sendes til land som ikke klarer å håndtere grensene selv.

Migrasjonskrisen har vist store svakheter ved Schengen-områdets yttergrenser. Presset er størst i Hellas, der det ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har ankommet nesten 800.000 mennesker. Mange av dem har krysset grensen uten registrering og tatt seg videre i Europa.

– Hellas-situasjonen er kritisk, Italia-situasjonen har vært vanskelig før. Vi står i en situasjon der Schengen er under alvorlig, reelt press, sier europaminister Vidar Helgesen (H).

Avventer

Som Schengen-land gjelder det ventede forslaget også Norge.

Helgesen er enig i et grensebyrået Frontex må styrkes. Men ellers holder Norge seg avventende og vil først «lære mer om hva forslaget dreier seg om».

– Vi er vel i utgangspunktet av den oppfatning at den klare hovedregel må være at det er nasjonale myndigheter som har ansvaret, sa Helgesen til NTB før forslaget skulle legges fram.

– Det er et prinsipielt viktig spørsmål om man skal avgi nasjonal myndighet, understreker han og lover «grundig nasjonal behandling».

Skepsis

Målet med en egen grense- og kystvakt er at den skal kunne rykke ut til land som har mistet kontrollen, som Hellas har i dag.

Men det er betydelig skepsis til å miste nasjonal suverenitet over grensene både i Hellas og andre land, for Kommisjonen foreslår at styrken skal kunne sendes på få dager uten invitasjon eller tillatelse fra landene.

Skal et land stoppe utplassering, må det ifølge de første forslagene få med seg to tredeler av EU-landene. «Rett til å gripe inn», lyder trolig formuleringen i forslaget, og Polen har reagert med å kalle det udemokratisk.

Hurtig

Selv om mektige Tyskland og Frankrike støtter en egen grensestyrke, er det dermed uvisst om forslaget står seg når det nå skal gjennom EU-maskineriet til behandling.

Målet er uansett at behandlingen skal gå fort.

– Det er få politiske områder der det har gått fortere i EU på enn dette. Det går fortere enn under finanskrisen, sier Helgesen om EUs håndtering av migrasjonskrisen.

– Og det må skje fort, for vi har ikke lang tid på å demonstrere at Schengen fungerer igjen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.