Gå til sidens hovedinnhold

Norge minnes frigjøringshelten Mandela

Nordmenn som vil hedre Mandela kan skrive i minneprotokollen på Nobels Fredssenter.

Oslo (NTB -Monica Hägglund Langen ): – Jeg beundret hans lederskap, mot og visdom, sier kong Harald om avdøde Nelson Mandela.

Den sørafrikanske frigjøringshelten døde torsdag etter lang tids sykdom, 95 år gammel.

I Norge flagges det fredag på halv stang hos alle statlige myndigheter i anledning Mandelas bortgang, og det er besluttet at også skal flagges på halv stang på begravelsesdagen.

Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger og mottok meldingen om hans død med stor sorg.

- Jeg beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste – både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald.

- En av vår tids største
Statsminister Erna Solberg mottok også dødsbudskapet med sorg.

- Dette var en utrolig trist nyhet. Nelson Mandela var en av vår tids absolutt største politikere, kanskje den aller største. Det er vanskelig å forestille seg andre som i sterkere grad har bidratt til å forme vår tenkning rundt politisk lederskap og forsoning, sier Solberg til NTB. I 1984 besøkte hun en ungdomsleir i Tanzania, mens Nelson Mandela fortsatt satt i fangenskap. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet, og hun sier Mandela var en stor inspirasjon for de sørafrikanske ungdommene.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sier til NTB at Mandela utrettet flere livsverk i ett.

- Mandela var en frigjøringshelt som viet sitt liv til kampen for mennesker og demokrati. Han vil bli dypt savnet i en hel verden, sier Stoltenberg.

Et politisk forbilde
I Stortinget fredag hyllet stortingspresident Olemic Thommessen Mandela som en av de største politikere i det 20. århundre.

- Med den klokskap, varme og integritet han utviste i mange kritiske øyeblikk, står han som et forbilde, ikke bare for politikere, men også for alminnelige mennesker verden over, sa stortingspresidenten.

Det er ennå ikke tatt stilling til om Stortinget vil være representert ved Mandelas begravelse, eller hvem som i tilfelle reiser til Sør-Afrika.

- Man bør hedre Mandela ved å hegne om hans idealer, som gikk på fred, forsoning og antirasisme, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Blir ikke glemt
Afrikaekspert Øystein Gudim mener Nelson Mandela og hans filosofi vil fortsette å inspirere verden også etter hans død.

- Først og fremst vil han bli stående som eksempelet på at selv etter krig og konflikter er det mulig å bygge opp en form for forsoning, bygge bru over gamle motsetninger. Jeg tror han vil gå inn i historiebøkene på samme måte som Gandhi. Han vil bli stående som en påle i historiebøkene, sier Gudim til NTB.

Gudim er tidligere leder av Fellesrådet for det sørlige Afrika og engasjerte seg blant annet i boikott av Sør-Afrika.

Fredssenteret
Folk som ønsker et sted å hedre og minnes Nelson Mandela, kan besøke minneveggen og skrive i minneprotokollen på Nobels Fredssenter i Oslo.

- Vi setter opp en minnevegg og en minneprotokoll for publikum som ønsker å minnes den sørafrikanske frihetskjemperen. Nelson Mandela var en kjempe i verdenshistorien og den største i fredsprisens historie, sier Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter.

Det er 20 år siden Mandela selv fikk fredsprisen sammen med Frederik Willem de Klerk. Mandelas bortgang vil være i manges tanker når organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) mottar årets fredspris som deles ut i Oslo rådhus førstkommende tirsdag. (©NTB)

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken