Gå til sidens hovedinnhold

Norge mister fredsrolle

Slett politiarbeid gjør at Norge mister sin ti år lange rolle som fredsmekler i Sri Lanka.

Søndag brøt flere tamiler seg inn i den srilankesiske ambassaden i Oslo. Ruter, dører og møbler ble knust og kontorene til ambassaden ble rasert.

- Som en krigssone
- Det ser ut som en krigssone her. Datamaskiner, kopimaskiner, dører og vinduer er knust. Takk og lov så var ingen var på jobb. Jeg er dypt og oppriktig overrasket over at noe slikt kan skje i ellers fredelige Oslo, sier Weerakoon til NTB.

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt legger seg flate og unnskylder seg overfor ambassaden.

Ikke imponert
Beklagelsene fra Støre og politiet hjelper lite. Mandag fikk Norges ambassadør til Sri Lanka, Tore Hattrem, overlevert et offisielt brev som sier at Norge er fratatt rollen som fredsmekler i landet - en rolle Norge har hatt i over ti år. Bistands- og utviklingsminister Erik Solheim har holdt en høy profil i dette arbeidet. Han var ikke tilgjengelig for kommmentar mandag.

- Det er ikke rom for noen tilrettelegger i en fredsprosess nå. Det er et syn vi deler. Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge på Sri Lanka. Vi har ikke mottatt noen formell oppsigelse av vår rolle på Sri Lanka, sier Norges spesialutsending til Sri Lanka, Jon Hanssen-Bauer, som understreker at Norges rolle på Sri Lanka alltid har vært basert på at vi har fått oppdrag fra presidentene på Sri Lanka.

- Fokus på ofrene
- Vårt fokus nå er å hjelpe de sivile ofrene. Det viktigste Norge gjør er å samarbeide med USA, EU, Japan, FN, Røde Kors og andre for å bistå de sivile som er fanget i en desperat situasjon, sier Hanssen-Bauer.

UD i Colombo overleverte mandag ambassadør Hattrem en sterk beklagelse fra Sri Lankas side på hærverket på ambassaden i Oslo

Sri Lankas utenriksminister Palitha Kohona fordømte tidligere mandag Norges håndtering av demonstrasjonen, ifølge AFP.

Ble advart
Det som gjør saken enda mer flau for Norge er at Sri Lankas ambassadør til Norge kontaktet politiet før ambassaden ble angrepet og ba om ekstra sikkerhet.

Tilbakemeldingen fra Oslo politidistrikt skal ha vært at de hadde kontroll og at alt var tatt hånd om, skriver aftenposten.no

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken