Mina Bai

Norge, modige mennesker trenger din hjelp!

Studenten og journalisten Sepide Ghalyan er blant de modige, unge menneskene som nå utfordrer mulla-regimet i Iran.

Studenten og journalisten Sepide Ghalyan er blant de modige, unge menneskene som nå utfordrer mulla-regimet i Iran.

Norge er et demokrati med internasjonal anerkjennelse og politisk innflytelse. Vi trenger norske myndigheters reaksjon på den brutale undertrykkelsen av sivile, ikke-voldelige aktivister i Iran.

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Iran i de siste månedene. Fabrikkarbeidere som ikke har fått lønn i måneder, lærere og studenter, har demonstrert i rolige og ikke-voldelige former.

Demonstrantene har pekt på regimets underslag av milliarder. Systematisk korrupsjon og milliardunderslag undergraver vanlige iraneres økonomi, det gjør dem sinte, de sliter med å forsørge familiene sine. Regimet unnskylder seg ved å peke på de amerikanske sanksjonene. Omfattende korrupsjon og nepotisme gjennomsyrer mulla-regimet.

En av sakene som har skapt store overskrifter i Iran er den protesterende arbeideren ved sukkergruppen Haft Tapeh. I ukesvis hadde fabrikkarbeidere demonstrert for å få sin lønn. Myndighetenes respons på de fattige arbeidernes ikkevoldelige protest var arrestasjon og tortur.

En av dem som har ledet protesten er Islmail Bakhshi. Han ble arrestert for mer enn en måned siden. I flere uker kjente ingen hans situasjon. Regimets jerngrep er skremmende, de torturerer og dreper demonstrantene.

Islmail Bakhshi er en av fabrikkarbeiderne som har ledet demonstrasjonene mot myndighetene. Han led av forvirring etter omfattende tortur.

Bakhshi ble løslatt, men var etterpå taus i ukesvis. I et intervju sa en anonym slektning av ham at han led av forvirring, smerte og var åpenbart ikke seg selv på grunn av tortur.

Dette eksploderte som en bombe i sosiale medier. Etter hvert kom han selv på banen og skrev på Instagram – et forum som fremdeles er tilgjengelig i Iran, om skader på venstre øre, om spark og slag mot skrittet og psykisk og fysisk tortur. Han ønsket svar fra informasjonsministeren om slikt er lovlig innenfor islam og i Iran.

Etterhvert opprettet myndighetene et spill for galleriet-komité for å undersøke hans «såkalte» påstand. Komitéen fant ingen overtramp og mente at de kunne reise tiltale mot ham for falsk anklage. En ung jente, student og journalist Sepide Ghalyan som hadde blitt arrestert sammen med ham, støttet Bakhshi på sosiale medier.

Hun ble torturert og mishandlet selv. Bakhshi mente at han i arrest kunne høre mishandlingen av henne. Motet til disse to medførte til at en rekke tidligere politiske fanger brøt sin taushet med hashtagg #jegogsåbletorturert. De delte historier om tortur og trussel om taushet på sosiale medier.

En mor snakket om sin sønn Sina Ghanbaris dødsfall under arrest. Et dødsfall som ble fremstilt som selvmord. Under samme hashtag skrev senere en medfange at den unge gutten ble kvalt med plastpose.

I helga viste regimet en filmsnutt av tilståelsene til Bakhshi og Ghalyan på TV. Et av regimets vanligste triks er tilståelse under tortur, og stemple tiltalte som spion for Israel, USA eller Saudi, eller knytte dem til militante grupper eller separatister.

Denne tilståelsen er gitt under tortur. Dette gjorde den unge studenten Sepide Galyan så sint at hun på instagram igjen utfordret regimet på spørsmålet om tortur. I går ble både hun og Islmail Bakhshi brutalt arrestert av bevæpnet politi.

Deres sak er like viktig som saken til den drepte saudiske journalisten Khashoggi. Den saken viste at det internasjonale samfunnet kan påvirke regimets brutale behandling av politiske fanger og journalister.

Norge og EU har vist interesse for å opprettholde samarbeidet med Iran, selv etter at USA trakk seg ut av atomavtalen. Iranske myndigheter viser interesse for å få EU og Norge som samarbeidspartnere. Norge er et demokrati med internasjonal anerkjennelse og politisk innflytelse.

Vi trenger norske myndigheters reaksjon på den brutale undertrykkelsen av sivile, ikke-voldelige aktivister som krever sine grunnleggende rettigheter. Det er nå eller aldri, med Norges hjelp kan vi berge livet til disse to modige sjeler!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Mina Bai

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag