OSLO (Nettavisen): Flere koronatall peker i feil retning i Norge:
- Torsdag ble det registrert 79 nye smittetilfeller i Oslo. Det er 18 flere enn dagen før. Med unntak av 7. oktober, da det ble registrert 81 nye tilfeller, er torsdagens smittetall i Oslo det høyeste siden 4. april.
- Tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at Norge nærmer seg nivået fra mars i nye smittetilfeller.
- Antallet koronapasienter på norske sykehus er det høyeste siden 22. mai. Torsdag var 44 koronapasienter innlagt.
Fredag klokka 13 er det ny pressekonferanse om koronasituasjonen. Her stiller regjeringen og helsemyndighetene med et topptungt lag: Statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og direktør Audun Hågå Audun Hågå i Statens legemiddelverk vil være til stede.
Se pressekonferanse direkte klokka 13.00.
Det var ved midnatt natt til fredag registrert 17.233 koronasmittede personer her i landet, ifølge MSIS. Det er en økning på 270 meldte tilfeller siste døgn.
Det er 78 flere enn dagen før og 86 flere enn til samme tid forrige uke.
Dermed nærmer vi oss nivået fra mars. Da hadde Norge på det meste mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 smittetilfeller, melder NTB.
Les også: FHI-topp: - I verste fall risikerer vi en ny nasjonal bølge
Nakstad: - Smittevernet glipper
- Det er tydelig at vi må gjøre endringer for å lykkes med å fortsatt ha kontroll på pandemien i Norge. Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes, det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, og vi må jobbe mer målrettet mot miljøer og situasjoner der vi vet smitterisikoen er størst, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.
Les også: Tegnell advarer mot tegn på økning i smitte
Frogner med høyest smitterate
Med torsdagens tall er det registrert 662 nye smittetilfeller i Oslo de siste 14 dagene. Totalt er det registrert 5.575 smittede i Oslo siden mars.
Hovedstaden har flest smittede i alderen 20-29 år (197) og 30-39 år (152), viser koronatallene fra Oslo kommune.
Bydel Frogner har flest nye registrerte smittetilfeller de siste to ukene med 79, fulgt av Gamle Oslo med 72. Frogner har også flest smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene med 133,3, fulgt av Stovner med 123,1 og Gamle Oslo med 122,7.
Bydel Vestre Aker har lavest smittepress med 16 registrerte tilfeller de siste to ukene, som tilsvarer 31,9 tilfeller per 100.000 innbyggere, melder NTB.
FHI-rapport: Svakt stigende trend i nye koronapasienter
Smittespredning har økt siden slutten av august (717–1058 tilfeller ukentlig i ukene 38–41). Siste uke ble det meldt 925 tilfeller, går det fram av Folkehelseinstituttets ukerapport.
Les ukerapporten her.
Det er store geografiske variasjoner. Oslo har flest tilfeller i forhold til folketallet, men det var en nedgang i meldte tilfeller fra Oslo sist uke (357 i uke 41 og 300 i uke 42). Tilfellene siste uke kan primært knyttes til vedvarende smittespredning i Oslo, flere større og mindre utbrudd rundt om i landet som håndteres i de berørte kommuner og et mindretall som ble smittet i utlandet – majoriteten smittet i Polen.
Smitten de siste ukene har primært forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp og den utstrakte testingen og smittesporingen gjør at vi oppdager flere tilfeller med et mildt forløp.
Overvåkningsdata viser fortsatt lav forekomst av alvorlige utfall. Det var 19 nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen. Det var fem nye innleggelser i intensivavdeling og ingen dødsfall i uke 42. Det har vært en svakt stigende trend i nye pasienter innlagt i sykehus siden sommeren. Fem nye innleggelser i intensivavdeling er det høyeste antallet i en uke siden uke 17 (11). Det er foreløpig for tidlig å si om det er en økende trend.
Matematisk modellering indikerer en lav og relativ stabil smittespredning i sommer og en svakt økende smittespredning fra september med et reproduksjonstall for denne perioden på 1,1 (95 prosent CI 0,95-1,14). Modellen estimerer at gjennom hele pandemien har bare hvert 5–7 tilfelle blitt diagnostisert og meldt til MSIS. I den siste måneden har hvert 2–3 tilfelle blitt oppdaget.
FHI sier i sin ukerapport at identifiserte tilfeller må følges opp lokalt med sporing og testing av nærkontakter, gjennomføring av karantene etter gjeldene regler og isolering av de syke.
- Smittesporing og testing rundt enkelttilfeller og håndtering av utbrudd har fortsatt høy prioritet for å stanse utbrudd og forhindre videre smitte i etterkant av utbruddene. Ved økt smitte er det viktig at tiltak er målrettet mot der smitten skjer og der risiko for smittespredning er størst, samtidig med fortsatt fokus på de generelle smittevernrådene.

Kommentarer til denne saken