*Nettavisen* Nyheter.

Norge og Etiopia enige om retur

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Problemet med ureturnerbare asylsøkere fra Etiopia skal være løst, ifølge Justisdepartementet.

27.01.12 12:25

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Norge har undertegnet en avtale med Etiopia om retur av etiopiske borgere. Avtalen åpner både for å gi støtte til frivillig retur og tvangsretur. Flere asylsøkerorganisasjoner er svært skeptiske.

– Etiopiske borgere har gjennom mange år vært en stor asylsøkergruppe i Norge, og vi er veldig glade for at vi nå har inngått en avtale som vil fremme retur til Etiopia, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Undertegnet torsdag
Avtalen ble undertegnet i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba av statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet og en representant for etiopiske myndigheter torsdag. Den trådte umiddelbart i kraft.

Det er Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som har deltatt i forhandlingene som har pågått siden juli 2011.

Avtalen legger til rette for at etiopiske borgere kan returnere til sitt hjemland på en sikker og verdig måte. Etiopiske borgere som velger å returnere frivillig, vil motta et engangsbeløp ved ankomst til hjemlandet, samt få tilbud om støtte til reintegrering som legger til rette for en ny start i Etiopia.

For etiopiere som ikke vil reise frivillig, åpner avtalen for tvangsretur, skriver departementet på sin nettside.

– For å legge til rette for at flest mulig velger frivillig retur, vil det gis et tidsvindu på halvannen måned, det vil si fram til 15. mars, for å søke om frivillig retur før tvangsreturer iverksettes, sier Lønseth.

– Kan bli en katastrofe
Antirasistisk senter er bekymret for konsekvensen av avtalen.

– Vi er dypt bekymret for at omfattende tvangsreturer til det etiopiske diktaturet kan bli en menneskerettslig katastrofe. For en del etiopiere vil retur til hjemlandet trolig gå fint. Men det vil overraske oss veldig hvis det ikke også blir en del stygge saker, sier kommunikasjonsansvarlig Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

Han har jobbet inngående med etiopiske asylsøkere i nesten ti år.

– Returavtaler er i utgangspunktet en naturlig del av asylsystemet. Men i dette tilfellet har man inngått en returavtale med et diktatur primært for å sende tilbake dissidenter som har flyktet fra det samme diktaturet. Det er snakk om et illegitimt regime som begår omfattende menneskerettsovergrep mot egen befolkning, mener Berglund Steen.

Heller ikke asylsøkerorganisasjonen NOAS ser noen grunn til å juble over returavtalen, og oppfordrer norske myndigheter til å stille i bero og behandle sakene til etiopiske barn på nytt.

– Må stoppe utsendelse av barn
– Dagens framforhandlede returavtale med Etiopia er første åpning for tvangsretur av etiopiere på over 20 år. NOAS frykter at vi vil se eksempler på fengsling, og i verste fall tortur og ødeleggelse av mennesker og familier. Etiopia er et meget autoritært regime hvor menneskerettighetsbruddene har blitt verre i løpet av det siste året., sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

NOAS er spesielt bekymret for situasjonen til etiopiske barn og peker på at det i gruppen av barn som har bodd i Norge uten lovlig opphold, finnes barn som har vært i landet i over seks år.

Organisasjonen krever derfor at saker som gjelder barn med tre år eller lengre botid i Norge, må stilles i bero inntil stortingsmeldingen om barn på flukt er ferdigbehandlet. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.