Gå til sidens hovedinnhold

Norge og Europa stenger luftrommet for Boeing 737 Max 8 - rammer tusenvis av norske passasjerer

Det har Luftfartstilsynet bestemt etter at Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA), har besluttet å innføre flyforbud over hele det europeiske luftrommet.

Luftfartstilsynet innfører et midlertidig forbud for flytypen. Det gjør de etter at Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) stenger luftrommet for Boeing 737 Max 8 i hele Europa.

Bakgrunnen er flyulykken søndag der et fly fra Ethiopian Airlines i Etiopia styrtet kort tid etter avgang. Samme flytype, Boeing 737–8 MAX, var også involvert i en flystyrt med Lion Air i Indonesia 29. oktober 2018.

Offentliggjort på direkten

Nyheten ble offentliggjort på direkten på under Dagsnytt 18 på NRK.

- Vi har nettopp nå før vi gikk på sending fått akkurat den samme beskjeden fra EASA, som er EU og de europeiske luftfartsmyndighetenes øverste organ. De kommer til å suspendere og sette denne flytypen på bakken i dag. Det betyr at norske myndigheter umiddelbart kommer til å gjøre det samme, sa Kobberstad.

Les også

Slik rammer Boeing 737 Max 8-stansen passasjerene

- Det betyr at flyene settes på bakken, og luftrommet stenges for denne typen fly. Både inn og ut, og i Norge, sa han videre.

Flere tusen blir rammet

Norwegian har 18 Boeing 737 Max 8-fly, og de vet ikke hvor mange passasjerer som blir rammet av stansen, men de estimerer at det kan bli veldig mange.

– Vi snakker nok om noen tusen de nærmeste dagene, men de nøyaktige tallene sitter vi ikke på nå, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Les også

Karoline Aadland (28) savnet etter flystyrten i Etiopia

– Vi jobber nå med å informere alle berørte passasjerer via SMS. Vi har lite mer informasjon ut over det som allerede er i pressemeldingene, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian til NTB.

En oversikt på Norwegians nettsider viser blant annet at rutene Oslo-Trondheim, Oslo-Stockholm, Oslo-Harstad/Narvik og Oslo-Ålesund på onsdag rammes av Max 8-stansen.

Sent tirsdag kveld var det for onsdag registrert sju Norwegian-kanselleringer blant avgangene, og fem kansellerte ankomster ved Oslo lufthavn, ifølge Avinors oppføringer.

På Bergen lufthavn var det ingen kanselleringer, og ved Trondheim lufthavn var det registrert en kansellering blant ankomstene onsdag.

Les også

Kvinne bosatt i Tromsø blant de omkomne i flyulykken i Etiopia: : – Vi er sønderknuste

– Berørte passasjerer får direkte beskjed. Alle andre skal forholde seg som normalt. Vi slår sammen flygninger, som betyr at de alle fleste som blir berørt får ny avgangstid samme dag, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss til NTB, tirsdag kveld.

En rekke land og flyselskaper har midlertidig stengt luftrommet for flytypen, eller satt modellen på bakken etter søndagens flyulykke i Etiopia, hvor 157 mennesker mistet livet.

Les også

Flere likheter mellom flystyrtene i Etiopia og Indonesia

Disse landene utenfor Europa er:

* Asia: Singapore, Kina, Indonesia, Malaysia, Oman, De forente arabiske emirater og Kuwait.

* Australia

Flyselskaper:

* Ethiopian Airlines (Etiopia, selskapet som eide ulykkesflyet).

* Comair (Sør-Afrika)

* Cayman Airways (Cayman Islands)

* Aeromexico (6 fly)

* Gol Airlines (Brasil)

* Aerolineas Argentinas (Argentina)

* Eastar Jet (Sør-Korea)

* Norwegian (18)

* Icelandair (3 fly)

* Turkish Airlines (12 fly)

* TUI (15 fly)

Foreløpig ikke innført flyforbud

USA og Canada er nesten alene om ikke å ha innført flyforbud for ulykkesflyet. Luftfartsmyndigheten FAA har i stedet bedt Boeing, hvis hovedkontor ligger i USA, om å oppgradere deler av programvaren i flyene.

Canadas samferdselsminister Marc Garneau sier imidlertid at de er klare til å «handle umiddelbart» om det kommer fram informasjon som tilsier at det er et problem med flyene, skriver Reuters.

Kommentarer til denne saken