RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på diabetestoppen

Foto: Crestock (Crestock)
Fordobling i antall diabetikere siste 30 år.

(SIDE2): En ny rapport viser at andelen nordmenn med kjent diabetes er fordoblet siden 1980-tallet. For kvinner har tallet økt med en femdel, skriver Dagbladet.

- Den største økningen har skjedd for type 2-diabetes, men vi har også sett en økning blant dem med type 1, sier Kristian Midthjell, professor i samfunnsmedisin ved Helseundersøkelsen Nord-Trøndelag, som står bak undersøkelsen.

Han anslår at rundt 17 prosent av diabetikere har type 1-diabetes, såkalt insulinavhengig diabetes. Fra 1989 til 2003 økte andelen barn og unge med denne typen diabetes med 30 prosent.

Rundt 25.000 nordmenn lever med denne typen, noe som bringer Norge i verdenstoppen - sammen med de andre skandinaviske landene.

- Type 1-diabetes øker i hele verden, men Norge har et høyere antall tilfeller enn de fleste andre land. Vi vet fremdeles ikke hvorfor det er slik, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Lars Christian Stene.

I tillegg har cirka 350.000 nordmenn type 2, som stort sett rammer de over 40 år. Halvparten vet ikke om det selv.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere