Gå til sidens hovedinnhold

Norge på Europa-topp i innvandring

Oslo (NTB): Norge er det landet i OECD hvor innvandringen øker mest. Fra 2009 til 2010 økte den permanente innvandringen til Norge med 15 prosent. Og tendensen fortsatte i 2011.

En ny rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) slår fast at Norge i perioden 2009-2010 opplevde en langt større økning i innvandringen enn andre OECD-land, skriver Dagens Næringsliv.

Måler man i forhold til antall innbyggere er det bare i Sveits at innvandringen har vært større i prosent.

Store deler av økningen skyldes arbeidsinnvandring fra land som Polen, Litauen og Latvia.

Seniorforsker Jon Erik Dølvik ved forskningsstiftelsen Fafo mener en av årsakene er at de arbeidsinnvandrerne som har kommet til landet, gir tips om mulighetene i Norge til sine venner og kjente i hjemlandet.

- Jo større beholdning av folk fra fremmedland i Norge, jo høyere er tilbøyeligheten til at flere drar nettopp hit. Det gir en selvforsterkende effekt, mener Dølvik.

Seniorforsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå er enig, og mener at finanskrisen i Europa har ført til at de gruppene som før dro til land som Irland og Storbritannia, nå velger seg Norge.

Dølvik peker også på at Norge har et høyt lønnsnivå, 30 prosent høyere enn i Sverige og 50 prosent høyere enn snittet i EU-landene. (©NTB)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen