RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på EUs narkotopp

Oslo (NTB): Norge er et av de største markedene for metamfetamin i Europa, viser en ny undersøkelse. Norge har flest beslag, størst mengde og mange nye brukere.

Det viser den årlige rapporten fra Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk, som legges fram torsdag. Ingen land i Europa beslaglegger større mengder metamfetamin enn Norge, skriver Aftenposten.

- Bruken er jevnt økende år etter år. Flere brukere i Norge går over fra amfetamin til metamfetamin, og det er en oppsiktsvekkende utvikling, sier Jørgen G. Bramness, forskningsdirektør ved Senter for rus og avhengighetsforskning.

Amfetamin og metamfetamin er to relativt like narkotiske stoffer. Men metamfetamin gir en lengre og sterkere virkning i kroppen.

Økningen i Norge bekreftes av ferske tall fra Folkehelseinstituttet. I blodet hos bilførere som ble testet av politiet, ble det funnet metamfetamin hos hver femte bilist som ble stoppet mistenkt for kjøring i påvirket tilstand.

I akuttpsykiatrien har stadig flere personer som legges inn, spor av metamfetamin i blodet, og i fengslene viser urinprøver at utbredelsen er stor også der.

Tall fra Tollvesenet viser at det i 2007 ble det beslaglagt over 550 kg amfetamin og metamfetamin i Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere