*Nettavisen* Nyheter.

Norge på hudkrefttoppen

PÅSKESOL: Husk å beskytte både hud og øyne mot de sterke UV-strålene i påsken. Foto: (Shutterstock)

Du kan også bli solbrent når det ikke er sol.

29.03.10 15:15

(SIDE2): Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft. Årsaken skal være at nordmenn ikke tror solen i Norge er sterk, og kun New Zealand og Australia ligger foran Norge på hudkrefttoppen.

Og det er spesielt på påskefjellet mange nordmenn sluntrer med solkremsmøringen. Mens man generelt er flink til å smøre seg når man drar til Syden, er man ikke like påpasselig når man er på påskefjellet, og det kan fort få kjedelige konsekvenser. Selv om det er overskyet vær, kan man nemlig bli solbrent. Solens farlige UV-stråler trenger nemlig lett gjennom skyer og tåkelag.

- Det er veldig mange som glemmer igjen solkremen hjemme når de skal på påskefjellet. Altfor mange finner fram en gammel solkrem som har ligget på hytta i flere år, og smører seg inn med den i god tro. Mange har også en oppfatning om at de sikkert ikke blir brent når sola ikke skinner fra skyfri himmel, men vi kan alle fort bli forbrent selv i overskyet vær, sier fagansvarlig Hanne Andresen i Vitusapotek i en pressemelding.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Sjekk datomerking
For å få optimal beskyttelse er det viktig å bruke en solkrem som ikke har gått ut på dato. En krem er som regel kun holdbar i et par sesonger, og den har etter utgått dato liten eller ingen effekt som UV beskyttelse.

- Man bør minimum bruke solfaktor 15 i ansiktet, og det er lurt å bruke en krem som er spesielt beregnet på ansikt og ikke på kroppen. En kroppskrem inneholder mer olje som fort tetter igjen porene og gir uren hud. Til ansiktet skal man bruke en solkrem med lettere konsistens, forteller Andresen.

Det er spesielt personer i alderen 15 – 24 år utmerker seg negativt ved at de utsetter seg for mye UV-stråling, beskytter seg mindre og går oftere i solarium enn gjennomsnittet. Menn viser seg å bli oftere og mer solbrente enn kvinner, noe som henger sammen med at de er mer slurvete med smøringen.

Dersom man blir solbrent i påsken er det viktig å behandle de utsatte hudområdene riktig. Hanne Andresen nevner følgende man skal gjøre dersom man blir solbrent:

- Ta en dusj for å vaske bort rester av solkrem.
- Hvis huden føles brennende, kjøl ned huden i minst 15 minutter med en kald dusj, kalde omslag eller ispose.
- Benytt deretter enten en rik fuktighetskrem eller en after sun krem. Gjenta flere ganger daglig.
- Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden.
- Vitusapotek har reseptfrie kremer og linimenter som demper smerte og kløe på solbrente hudområder med lettere forbrenning. Du kan eventuelt bruke en mild hydrokortisonkrem/salve (1 %) som i tillegg demper betennelsen.
- Unngå opphold i solen i 2-3 dager etter at du er blitt solbrent. Må du være utendørs kort tid etter at du er blitt solbrent, ta på godt med klær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.