CDC har publisert sin ferske liste over risikonivåene for koronasmitte i de ulike landene i verden. CDC har data fra 235 steder over hele verden, og i den siste listen som ble publisert på mandag kommer det frem at 130 av 235 steder faller inn under nivået «høyrisiko». Kriteriene for at et land eller by defineres som «høyrisiko» er at stedet har mer enn 100 koronatilfeller per 100.000 innbyggere.

Etter ferieavvikling og mye reisevirksomhet i sommer har flere land i Europa havnet på det verste nivået, som CDC kaller for nivå tre, og Norge er et av landene på nivå tre. CDC har plassert Norge på «verstinglisten» sammen med blant annet Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Nederland, Portugal, Spania og Storbritannia, skriver CNN.

Les også: WHO anbefaler påfyll av koronavaksine for utsatte grupper

Det amerikanske folkehelseinstituttet kommer derfor med en klar oppfordring til amerikanere som ønsker å reise til Norge.

– Vær sikker på at du har tatt alle dine koronavaksiner før du reiser til Norge. Hvis du ikke har tatt alle dine koronavaksiner, ikke reis til Norge. Alle fra to år og oppover bør bruke munnbind på offentlige steder innendørs, er noe av det CDC skriver på hjemmesiden sin.

En ekspert som CNN har snakket med mener imidlertid at vi er inne i en fase av pandemien, hvor folk bør ta egne avgjørelser om helsen sin.

– Vi har kommet oss til den fasen, hvor folk må ta egne avgjørelser basert på medisinske omstendigheter, men også deres egen risiko-toleranse for å bli syk med covid-19, sier Leana Wen, som er professor i helsepolitikk, og akuttlege ved George Washington University Milken Insitute School of Public Health i Washington D.C.

Les også: Legemiddelverket: Nå kan du ta mer paracetamol

– Veldig gammeldags

Overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet reagerer på CDCs oppfordring.

– Smitterisikoen er nok minst like stor i USA som i Norge. Jeg synes reiseråd bør være mer nyansert enn en skala i fire nivåer. Dette virker veldig gammeldags, skriver Aavitsland i en e-post til Nettavisen.

Hvorfor har CDC så sterke advarsler om Norge?

– Det er fordi CDC fortsatt har en filosofi om at folk ikke skal smittes. Her i Norge og mesteparten av Europa er målet at folk ikke skal bli alvorlig syke, og vi har for lengst innsett at vi ikke kan hindre at de fleste blir smittet både én, to, tre og fire ganger de nærmeste årene, svarer han.

Peker nedover

Aavitsland opplyser om at sommerbølgen av koronasmitte i landet er i nedgang og de fleste indikatorer peker nedover.

– Vi har få sykehusinnleggelser. Situasjonen er rolig, men vi må være forberedt på en ny bølge i høst eller vinter, påpeker han.

Aavitsland mener CDC og USA bør se seg selv i speilet.

– Hvis en amerikaner er redd for å få alvorlig covid-19, bør hen egentlig flytte til Norge raskest mulig, ser det ut til, sier han.

Aavitsland har lagt ved en tabell som understeker påstanden hans. Videre påpeker han at FHI ikke opererer med en skala liknende det helsemyndighetene i USA gjør.

– Men vi har en rekke indikatorer, sier han og viser til situasjonsrapporten som FHI publiserer ukentlig.