RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på NSAs B-liste over samarbeidsland

Sist oppdatert:
Madrid (NTB-Ritzau): En ny lekkasje fra Edward Snowden viser at Norge er blant de nest viktigste samarbeidslandene til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Ifølge et dokument som den spanske avisa El Mundo har fått tilgang til, er Norge sammen med 18 andre land plassert i en gruppe B over samarbeidsland. I gruppen finnes også andre europeiske land som Danmark, Sverige, Island, Tyskland og Spania.

Dokumentet beskriver fire nivåer av etterretningssamarbeid, hvor gruppe B er det nest høyeste. I gruppe A, partnere som NSA har et «omfattende samarbeid» med, finnes bare fire land: Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia.

Artikkelen i El Mundo er skrevet av journalisten Glenn Greenwald, som skal ha mottatt en mengde hemmelige dokumenter fra Edward Snowden.

Spanias regjering reagerte kraftig da El Mundo tidligere denne uka avslørte at NSA hadde overvåket millioner av telefonsamtaler i Spania. Men det amerikanske dokumentet som El Mundo har offentliggjort, viser ifølge avisa at spansk etterretning selv visste om og la til rette for denne overvåkingen.

Også NSA selv har understreket at overvåkingen har skjedd i samarbeid med utenlandske partnere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere