RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på sjetteplass i åpenhet om statsbudsjett

Oslo (NTB): Norge har stor åpenhet om statsbudsjettet, og blir plassert på sjetteplass i en internasjonal studie som har sammenlignet 85 land.

Norge blir forbigått av Frankrike, New Zealand, Sør-Afrika, Storbritannia og USA, men ligger på plassen foran Sverige, viser studien Open Budget Index (OBI), som er forfattet av seniorforsker Jan Isaksen ved Chr. Michelsen Institute (CMI) i Bergen.

Studien har sammenlignet budsjettprosessene i 85 land og sett på åpenhet, tilgang på informasjon og deltakelse i budsjettprosessene.

? Det norske statsbudsjettet gir god oversikt. Det er relativt enkelt å få innsyn i den norske stats inntekter og utgifter, skatter og avgifter i løpet av året, sier Isaksen i en pressemelding.

80 prosent av landene som var med i undersøkelsen gir ikke offentligheten nok innsyn i budsjettprosessen. Bare 17 land har tilfredsstillende åpenhet. 50 prosent av landene er fullstendig lukket og gir ingen informasjon. Sudan og Rwanda ligger nederst på listen.

? Manglende åpenhet skjuler korrupsjon og sløseri, og rapporten gir noen grove eksempler. Ekvatorial Guinea brukte 35 millioner dollar på sommerhus for presidenten i Malibu i California i 1995. Dette er 10 millioner dollar mer enn det totale helsebudsjettet det året, sier Isaksen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere