I dagens globaliserte samfunn velger mange å starte en ny tilværelse utenfor sitt opprinnelige hjemland, enten i kort eller lenger tid.
Organisasjonen InterNations har spurt nesten 12.000 personer om hvordan de har det i sitt nye hjemland, basert på livskvalitet, levekostnader, sikkerhet, byråkrati og hvor lett det er å passe inn.
– Kald velkomst
Og det er først og fremst på det siste punktet at Norge får totalstryk. 52 land hadde tilstrekkelig med respondenter for å kunne være med i sluttrapporten. Av disse er det kun Kuwait som scorer dårligere i kategorien «Culture and Welcome» – altså hvor godt man blir tatt imot, og hvor enkelt det er å tilpasse seg.
Eksempler på land som er med i undersøkelsen, og som dermed gjør det bedre enn både Kuwait og Norge på dette punktet, er mange. Noen av dem er mer eller mindre autoritære eller totalitære regimer som Oman, Bahrain, UAE, Russland, Saudi Arabia og Qatar. Alle disse landene er markert som «ikke fri» hos organisasjonen Freedom House.
Les også: – Folk blir rasende av å sitte og se på utviklingen
Her kan det hende nordmenn har litt å jobbe med, skal vi tro undersøkelsen:
– Expater (person som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land, red.anm.) synes det er vanskelig å venne seg til den lokale kulturen, og de føler seg ikke velkommen. Over en tredjedel beskriver til og med lokalbefolkningen som generelt uvennlig, og de sliter med å få lokale venner, står det om Norge i rapporten, der forfatterne blant annet klinker til med mellomoverskriften «En kald velkomst i et kaldt klima».
Les også: Frykter russisk hybridangrep på Norge: – Faren er svært stor
– Jeg misliker at det er vanskelig å bygge et personlig nettverk med lokalbefolkningen. Det er vanskelig å ikke føle seg som en fremmed, sier en av respondentene fra Italia, om Norge.
– Norge har vært det vanskeligste landet å bosette seg i, og jeg har bodd på fem forskjellige kontinenter, sier en sveitsisk deltaker, ifølge rapporten.
Her er Norge blant de beste
Men selv om vi helst ikke vil ha noen ved siden av oss på bussen, og kun hilser på fremmede på fjellet, så er det likevel noe ros å høste i undersøkelsen.
Norge er 4. best når det gjelder kategorien «trygghet og sikkerhet» og 8. best når det gjelder «miljø og klima», ifølge respondentene.
Skjalg Fjellheim: Mange har tatt grunnleggende feil om situasjonen med Russland
Nest best av alle er vi på «arbeid og fritid», altså for eksempel hvor mye fritid man har sammenlignet med arbeidstid. Kun Danmark er bedre enn Norge her, ifølge respondentene. Likevel er det ikke all verdens å finne på når man først har fri; Kun India, Oman, Luxembourg, Filippinene og Kuwait er dårligere enn Norge på fritidsmuligheter og -aktiviteter.
En respondent som opprinnelig er fra Guatemala er likevel storfornøyd med at vi jobber relativt få timer her til lands:
– Jeg elsker balansen mellom arbeid og privatliv. Det har stor innvirkning på at jeg får nok tid til familien min, det sosiale livet eller annen type aktivitet, svarer hun på undersøkelsen.
Det skal nevnes at også Finland, Danmark og Sverige stort sett gjør det svakt på de samme kriteriene som Norge, når det gjelder integrering.