*Nettavisen* Nyheter.

Norge reagerer på halshogging i Saudi-Arabia

Bilder av henrettelser i Saudi-Arabia er svært vanskelig å oppdrive. Dette bildet viser en halshogging i byen Jedda på 1980-tallet. De fleste henrettelser i regimet blir effektuert ved halshogging (arkivbilde). Foto: B R Neilson/rex (Rex Shutterstock)

Saudi-Arabia har fått massiv kritikk etter at landet henrettet 37 mennesker tirsdag denne uken.

25.04.19 13:00

Onsdag formiddag følger utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) med følgende melding på Twitter: «Forferdet over massehenrettelsene av 37 personer som ble utført i Saudi-Arabia i går. Norge er motstander av all bruk av dødsstraff. Avskaff det nå,» uttaler utenriksministeren på Twitter.

De henrettede er dømt til døden for anklager om terrorisme.

- Naglet til en påle

Én av de dødsdømte personene ble først henrettet og deretter korsfestet, skriver BBC. Det er saudiarabiske myndigheter som selv bringer nyheten i en uttalelse om at liket til én av de henrettede ble naglet til en påle.

Én av de henrettede var bare 16 år gammel da han ble arrestert, ifølge Amnesty International. Det å henrette personer for forbrytelser som er begått som mindreårig, bryter med FNs barnekonvensjon.

Dødsstraffer i Saudi-Arabia blir gjerne effektuert ved halshogging. I enkelte tilfeller blir den dødsdømte også «korsfestet», altså naglet opp på en påle, etter å ha blitt henrettet, noe som myndighetene anser som en ekstra streng straff, ifølge BBC.

Den svært uvanlige straffen ble sist tatt i bruk i 2018, da en myanmarsk mann i Mekka ble henrettet og korsfestet etter å blitt dømt for å ha stukket i hjel en kvinne.

- En grim illustrasjon

34 av de 37 personene som ble henrettet tirsdag, skal ha blitt indentifisert som medlemmer av kongedømmets sjiamuslimske minoritet.

- Dette er nok et bevis på hvor brutalt dette regimet er. Ettersom flertallet av dem som ble henrettet var sjiamuslimer, er det åpenbart at dette er en klar advarsel til den sjiamuslimske minoriteten i landet, at de er utsatt og må være forsiktige, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Flere av de henrettede skal ha blitt dømt til døden for «voldsforbrytelser tilknyttet demonstrasjoner i sjiamuslimske områder». Amnesty mener rettsprosessen mot de dødsdømte har vært en farse, og at de har blitt torturert og presset til å komme med tilståelser.

- Vi er overbevist om at de er blitt utsatt for summariske rettssaker, sier Egenæs.

- Dette er rett og slett den mest groteske undertrykkingen som sjiamuslimene er utsatt for, og en grim illustrasjon på regimet som helhet, sier han.

Uklare anklager

Det er uklart hva de henrettede personene faktisk er dømt for. Men myndighetene nevner anklager som omfavnelse av ekstremistiske ideologier, dannelse av terrorceller og bombeangrep mot sikkerhetsinstallasjoner, samt drap på soldater i forbindelse med demonstrasjoner.

- De 37 terroristene har blitt henrettet i Riyadh, Mekka, Medina, den østlige provinsen Al Qassim og Asir for å ta til seg terroristideologier, dannelse av terroristceller, spre kaos, framprovosert sekterisk vold, angrep på sikkerhetsinstallasjoner, drap på sikkerhetsmenn, forrådt tillit og samarbeid med fiendtlige enheter. De ble henvist til domstolene og straffen ble utført tirsdag 23. april 2019, sier den saudiarabiske ambassaden i Oslo i en uttalelse til Nettavisen.

Saudi-Arabia frigir ikke statistikk over henrettelser, men statlige medier kunngjør henrettelser regelmessig. Amnesty International hevder at minst 104 mennesker er henrettet hittil i år i det ultrakonservative regimet som styres av den beryktede Saud-familien. I fjor utførte Saudi-Arabia 149 henrettelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag