*Nettavisen* Nyheter.

Norge reagerer på høy islandsk makrellkvote

Oslo (NTB): Island har vedtatt en makrellkvote for 2013 som er langt høyere enn anbefalingene. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) reagerer kraftig og mener kvoten vil true makrellbestanden.

Island har annonsert en makrellkvote på 123.182 tonn for sesongen 2013. Det er langt høyere enn det makrellens tilknytning til islandske farvann skulle tilsi, og føyer seg inn i en praksis der Island ønsker å fiske mye mer makrell enn forsvarlig.

Fiskeri- og kystminister Berg-Hansen reagerer kraftig på de islandske myndighetenes utspill.

- Jeg reagerer sterkt på at Island tar seg til rette og egenrådig bestemmer en skyhøy kvote. Vi er minst ti land som fisker på den samme makrellbestanden, da kan ikke Island forsyne seg med 23 prosent av totalen. Dette er ikke bærekraftig og truer makrellbestanden, sier hun.

Berg-Hansen peker på at den vedtatte kvoten til og med er langt høyere enn det Island tidligere har krevd ved forhandlingene om kvoten.

Forskerne er klare i sine anbefalinger om at makrellfisket må reduseres for å sikre bestanden. Både Norge og EU-landene har kuttet kraftig ned på sitt makrellfiske med en kvotereduksjon på nærmere 89.000 tonn. Med sitt nye kvotevedtak har Island kun redusert kvoten med rundt 25.000 tonn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.