RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge sender fly til Somalia

Det er et slikt Orion overvåkningfly som sendes til Somalia.
Det er et slikt Orion overvåkningfly som sendes til Somalia. Foto: HANDOUT (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Skal sende Orion-fly.

Norge skal sende et Orion-fly for å bidra i en NATO-operasjon mot pirater i havområdet utenfor Somalia, opplyser forsvarsminister Grete Faremo, ifølge en pressemelding fra forsvarsdepartementet.

- Havområdet er enormt, på størrelse med hele Europa. Våre Orionfly opererer daglig i de store havområdene i nord. De representerer en kapasitet som er sårt tiltrengt i kampen mot piratene, sier hun i en pressemelding.

Tre måneder
Det maritime overvåkingsflyet vil delta i operasjonen i inntil tre måneder høsten 2011. Norge sender også to stabsoffiserer til NATO Shipping Centre på inntil åtte måneder.

- Piratvirksomheten har rammet den globale skipstrafikken hardt de siste årene. Den utgjør en betydelig trussel for humanitære forsyninger til Somalia. Norge er en stor skipsfartsnasjon, og ønsker å bidra for å bekjempe piratvirksomheten, fortsatte Faremo.

Forverret situasjon
Det går om lag 20 000 skip gjennom dette havområdet årlig. Rundt tusen norsk-kontrollerte skip går gjennom området, om lag halvparten av dem fører norsk flagg. Piratsituasjonen i Det indiske hav har forverret seg betraktelig de siste månedene. For øyeblikket holdes 26 skip med omkring 550 sjøfolk fanget av pirater.

- Vi merker oss at norske redere har iverksatt en rekke tiltak med positiv effekt. Det er ingen norsk-kontrollerte skip i piratenes varetekt, sier forsvarsministeren.

Orionflyene er spesialister på overvåkning av store havområder.

- Piratene opererer nå i et enormt havområde, og bidrag som kan gi bedre overvåkning av det er svært etterspurt. Flyet kan bidra til at operasjonen får et godt og oppdatert oversiktsbilde over havområdet, sier Faremo.

Utgiftene knyttet til bidraget vil være omkring 32 millioner kroner. Spørsmålet om budsjettmessig inndekning vil på vanlig måte håndteres i forbindelse med regjeringens behandling av Revidert nasjonalbudsjett 2011.

Fortsetter i nord
I det daglige har Orion maritime overvåkingsfly base på Andøya i Nordland, og bidrar til å overvåke nordområdene.

- Denne regjeringen har en aktiv nordområdepolitikk. For oss vil det alltid være viktig å ha minimun ett fly til stede i nord. Det vil også være tilfelle mens dette bidraget er i Adenbukta, understreker forsvarsministeren.

Fakta
NATO etablerte sin maritime operasjon, Ocean Shield, 17. august 2009. Operasjonen ledes fra NATOs maritime hovedkvarter i Northwood utenfor London. Norge er godt representert der med 15 sentralt plasserte stabsoffiserer.

Norge har tidligere deltatt med en fregatt til EU-operasjonen Atalanta (aug 2009- jan10) pluss stabsoffiserer både til EU- og NATO-operasjonen.

Bidraget med Orion maritime overvåkingsfly er planlagt å vare fra oktober og ut desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere