*Nettavisen* Nyheter.

Norge sender Hercules-fly til Nord-Irak

Situasjonen er desperat for hundretusener av irakiske flyktninger i byen Arbil i Nord-Irak. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / NTB scanpix Foto: Youssef Boudlal (Reuters)

Norge stiller med et militært transportfly som skal frakte humanitær hjelp til flyktningene i Nord-Irak. Det er usikkert når transporten kan komme i gang.

15.08.14 15:57

På en pressekonferanse fredag opplyste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at flyet kan bli klart på 48 timers varsel. Det militære transportflyet Hercules kan bidra i inntil tre måneder. Deretter vil det vurderes om det er nødvendig å forlenge oppdraget.

Eriksen Søreide understreker at bidraget er godkjent i Stortinget og at regjeringen har fått de nødvendige fullmakter.

– Dette er en usedvanlig alvorlig og prekær situasjon. Vi bidrar til humanitær transport og ikke transport av våpen. Flere land bidrar humanitært. Noen er allerede i gang. Foreløpig er formen og rammen uklar. Det diskuteres om arbeidet skal skje i en FN-ramme, sa forsvarsministeren.

Også utenriksminister Børge Brende (H) deltok under pressekonferansen. Ifølge Brende er den humanitære situasjonen i Nord-Irak like ille som i Syria.

– Det er 1,4 millioner internt fordrevne flyktninger i Irak. Bare de to siste månedene har 1 million måttet flykte fra hjemmene sine. Det er en svært alvorlig politisk situasjon, sa Brende og la til at FN frykter at det skal skje et folkemord på de religiøse minoritetene i landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.