*Nettavisen* Nyheter.

Norge sender inspektører til Krim

SPENT SITUASJON: En ukrainsk soldat sender et skeptisk blikk mot fremmede soldater i en landsby utenfor Simferopol. Foto: Baz Ratner

OSSE sender militær observatørstyrke til Ukraina.

05.03.14 18:12

WIEN/OSLO (NTB-Hege Pauline Hovig): Norge er et av landene som skal delta i en militær observatørstyrke som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sender til Ukraina.

Følg NTB og Nettavisens livedekning om Ukraina her

18 av OSSEs medlemsland har besluttet å sende ubevæpnet militærpersonell til Ukraina, totalt 35 representanter, etter en forespørsel fra den ukrainske overgangsregjeringen i Kiev, opplyser organisasjonen onsdag.

– Norge har besluttet å sende to OSSE-sertifiserte inspektører fra Forsvaret til Krim, på bakgrunn av invitasjon fra ukrainske myndigheter til OSSE, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

De to nordmennene reiste til Ukraina onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGE BIDRAR: - Norge har besluttet å sende to OSSE-sertifiserte inspektører fra Forsvaret til Krim, Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Wien-dokumentet

Observatørstyrken sendes med mandat fra det såkalte Wien-dokument fra 2011, som tillater land å ta imot OSSE-observatører for «å forsøke å redusere bekymringer om uvanlig militær aktivitet».

Les også: - Putin kan ikke tape ansikt

Norge er statspart til Wien-dokumentet, som administreres av OSSE og baserer seg på gjensidig utveksling av informasjon om militær aktivitet.

Under Wien-dokumentet kan en statspart, i dette tilfellet Ukraina, invitere de andre statspartene til å observere aktivitet i områder på sitt territorium der de mener det er grunn bekymring. Statsparten må også invitere den eller de som er årsaken til bekymringen.

De 18 landene som skal delta i observatørstyrker er, i tillegg til Norge, Canada, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og USA.

– Håper å bidra

Overgangsregjeringen i Ukraina ba tirsdag OSSE om å sende observatører til landet i perioden 5. til 12. mars. Den militære observatørstyrken starter arbeidet i byen Odessa ved svartehavskysten.

Det er første gang det gjeldende kapittelet i Wien-dokumentet fra 2011 blir satt ut i livet.

– Jeg håper at denne militære visitten vil bidra til å få trappet ned den spente situasjonen i Ukraina, sier OSSEs generalsekretær Lamberto Zannier.

– Ved å skaffe til veie en objektiv vurdering av de faktiske forhold, vil OSSE være bedre i stand til å få til en politisk løsning på den nåværende krisen gjennom dialog, sier Zannier videre.

En delegasjon fra OSSE kom ifølge den ukrainske sikkerhetssjefen Andrij Parubij til Kiev tirsdag, og de vil fortsette videre til Krim-halvøya, der russiskvennlige styrker nå har kontroll. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.