Gå til sidens hovedinnhold

Norge setter AstraZeneca-vaksinen på pause

Stanser utsendelse av nye leveranser for en periode.

Dette sa FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm om de alvorlige funnene i Danmark:


LINDERN/AKERSGATA (Nettavisen): - Vi setter AstraZeneca-vaksinen her i Norge på pause. Europeiske legemiddelmyndigheter har også iverksatt en undersøkelse. Dette er et forsiktighetsprinsipp, sa smitteverndirektør i FHI. Geir Bukholm.

- Vi går inn og ser på bivirkninger hos AstraZeneca-vaksinen, og pausen betyr at vi stanser utsendelsen av denne vaksinen for øyeblikket, fortalte han videre.

Bukholm fortalte også at Legemiddelverket har igangsatt undersøkelser av vaksinen her til lands.

Her forteller Bukholm mer utdypende om betydningen det vil få Norge at AstraZeneca-vaksinen stanses:

Blodpropp

Torsdag formiddag sendte den danske Sundhedsstyrelsen ut en pressemelding, hvor de opplyste om at en person var død etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Det ble også opplyst om flere tilfeller av blodpropp. Danske helsemyndigheter kan imidlertid ikke fastslå enda om det er en sammenheng mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp.

- Det kan ikke konkluderes om det er en sammenheng. Vi tar en avgjørelse nå, så skal det undersøkes grundig, skriver Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

- Pasientsikkerhet viktigst

AstraZeneca, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Oxford-universitetet, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men opplyser at er klar over at det undersøkes en mulig sammenheng mellom selskapets vaksiner og blodpropper.

Legemiddelgiganten understreker at det har pasientsikkerhet som høyeste prioritet.

Les også: Sverige tar ikke AstraZeneca-pause

- Vaksinens sikkerhet er grundig undersøkt i fase 3-studier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres godt, skriver det svensk-britiske selskapet i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau torsdag.

Stans i flere norske byer

Nyheten fra Danmark har også fått Bergen, Trondheim, Stavanger og Bærum til å sette AstraZeneca-vaksineringen på vent.

- Vi stanser vaksineringen med AstraZenica inntil vi har fått beskjed fra legemiddelverket om at det er trygt, sier Helge Garåsen, vaksinesjef i Trondheim kommune, til Nidaros.

Til nå har det vært helsepersonell som har fått vaksinen fra AstraZenica i Trondheim, men nylig bestemte kommunen seg for at også andre skal få vaksinen.

- Dette var planlagt, men nå settes dette på vent og vi forholder oss til rådene fra Legemiddelverket, legger han til.

Les også Erik Stephansens kommentar: Disse vaksinenyhetene var absolutt ikke det vi trengte nå

Oslo har imidlertid ikke tatt en avgjørelse, og avventer hva som kommer fra FHI.

- Vi er i løpende dialog med FHI og forholder oss til retningslinjer fra dem, sier fungerende kommunikasjonssjef i Helseetaten, Caroline Bremer, til Dagbladet.

Så langt i år er det satt 127.400 doser med AstraZeneca-vaksine i Norge (uke 1-9), ifølge statistikk fra FHI.

Flere europeiske land har også tatt avgjørelsen om å full stans. I skrivende stund har Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg bestemt seg for å sette AstraZeneca på is.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet