Gå til sidens hovedinnhold

Norge sikret 3,6 millioner ekstra Pfizer-doser gjennom ny avtale

Det sier vaksinekoordinator til VG.

Norge er sikret 3,6 millioner ekstra Pfizer-doser etter at EU utvidet sin avtale med Pfizer og Biontech, opplyser vaksinekoordinator Richard Bergstrøm til VG.

Ifølge avisa kan Norge da få 7,2 millioner doser av vaksinen.

Tidligere fredag ble det kjent at EU utvider avtalen om kjøp av vaksinen fra Pfizer og Biontech og kan kjøpe opptil 300 millioner ekstra doser av vaksinen.

75 millioner av de nye dosene skal leveres i andre kvartal, mens resten kommer senere i år.

Utvidelsen av innkjøpsavtalen med Pfizer og Biontech innebærer at EU dobler tilgangen til den første vaksinen som ble godkjent for bruk i Norge og EU. Norge er omfattet av de samme innkjøpsavtalene EU har inngått med vaksineprodusentene.

– Vi må vaksinere så mange europeere så raskt som mulig, sier EU-kommisjonens leder på en pressekonferanse fredag. Hun understreker at innsatsen for å bygge opp økonomien etter koronakrisen er avhengig av at man får bukt med pandemien.

– Det fine er at vi allerede har en avtale på plass, så det trengs ingen vanskelige forhandlinger. Vaksinen er allerede godkjent, så det er ingen nye prosedyrer. Det betyr også at medlemsstatene kjenner vaksinen og vet hvordan den skal håndteres, sier von der Leyen.

Les også

Raymond Johansen vil ha flere vaksiner

Les også

Byer med smitte må vaksineres før småkommuner uten koronasmitte

Med de godkjente vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna har EU nå sikret seg nok doser til å vaksinere 380 millioner europeere.

– Det tilsvarer 80 prosent av befolkningen, sier EU-toppen.

EU har fått kritikk for å ha bestilt for få vaksinedoser og havnet for langt bak i køen. Von der Leyen mener derimot at EU har valgt rett strategi.

– Det vil komme flere vaksiner i dagene og ukene som kommer. Dermed vil vi ha mer enn nok vaksiner innenfor en rimelig tidshorisont, sier von der Leyen.

– Dette viser at veien vi tok sammen, er den rette. Vi har bygget opp en bred portefølje. det har vært viktig fordi ingen kunne si i sommer hvilke vaksiner som ville bli godkjent. (©NTB)

Kommentarer til denne saken