RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge skaper mer enn EU

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norge har langt bedre verdiskapning enn EU, viser en fersk rapport.

- Dette gir oss et veldig godt utgangspunkt for framtidig velferd og verdiskaping, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

* Norge har høyest verdiskapning i Europa nest etter Luxemburg.

* Norge ligger 90 prosent over EU-snittet for brutto nasjonalprodukt.

* Selv om vi tar bort oljen, havner Norge 34 prosent over EU-snittet.

* Norge har også nest høyest produktivitet i Europa, også her slått av Luxemburg.

Dette viser en Menon-rapport som sammenligner Norge med EU-strategien for vekst og sysselsetting. Det beste målet for verdiskapning er brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

Også svakheter
For å styrke medlemsstatenes oppmerksomhet om sysselsetting og økonomisk vekst, har EU siden 2000 hatt en egen strategi for dette. I den norske rapporten sammenlignes norske prestasjoner med EU-landenes på de ulike områdene som strategien dekker.

- Norge kommer svært godt ut av sammenligningen, men vi må hele tiden se etter forbedringspunkter, sier næringsministeren.

Norge har så vidt kommet halvveis opp mot målet om å bruke tre prosent av BNP på forskning og utvikling. Det er bare Sverige og Finland som har nådd dette målet. EU-snittet var i 2007 på 1,8 prosent, mens Norge da lå på 1,6 prosent.

Prioriterer likt
EU-strategien er nå oppe til revisjon, og nå er blikket festet på 2020. Den viktigste utfordringen er gjenoppbygging etter finanskrisen og nedgangskonjunkturen.

- Vi leverer nå våre kommentarer til Kommisjonens strategiutkast. EUs prioriteringer er i tråd med norsk politikk for økt verdiskaping og velferd, sier Giske.

Menon-rapporten viser videre at norsk arbeidskraftproduktivitet er 57 prosent høyere enn snittet i EU. Sysselsettingen i Norge er på 78 prosent. Her ligger Norge på tredjeplass i Europa, bare så vidt bak Sveits og Danmark. Norge har den høyeste sysselsettingen for kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere