RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge skaper problemer for Apple

Sist oppdatert:
DVD-Jon og Forbrukerombudet stikker kjepper i hjulene for Apple.

Det norske Forbrukerombudet har lenge vært i krangel med Apple om avtalevilkårene ved kjøp av musikk.

Nå har de vunnet kampen over musikkgiganten.

Samtidig vil DVD Jon frigjøre musikken du laster ned via iTunes.

Les også:
- Kjøp heller musikk på CD
- Er kopisperrens tid forbi?

Vanskelige vilkår
I januar 2006 mottok forbrukerombudet en klage fra Forbrukerrådet på avtalevilkårene for iTunes. Det ble pekt på flere aspekter som var negative for kundene. Avtalevilkårene var grunnlagt på engelsk rett, de var til dels vanskelige å forstå og iTunes forbeholdt seg retten til å endre vilkårene.

Ikke minst ble det reist spørsmål ved Apples politikk om å låse musikken til spilleren iPod.

- iTunes' avtalevilkår var svært vanskelige å forstå for folk flest. Det var i tillegg et gjennomgående trekk at forbrukeren ble pålagt en rekke plikter, samtidig som iTunes Music Store tok ansvar for veldig lite. Utgangspunktet var med andre ord temmelig håpløst, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Vant over giganten
Etter en langvarig konflikt har iTunes endret sine avtalevilkår i henhold til Forbrukerombudets krav. Avtalevilkårene er nå systematisert for å gi en bedre forståelse, med norsk rett i bunn. iTunes kan heller ikke endre vilkårene uten å gi kundene beskjed på forhånd, og det er innført en utvidet erstatningsordning.

Med dette har norske Forbrukerombudet vunnet en kamp som i utgangspunktet så håpløs ut. At et lite land som Norge skulle kunne påvirke en forretningsgigant som Apple var det mange som tvilte på.

DVD Jon med nytt program
Samtidig er en annen nordmann ute på tokt mot Apple og iTunes. DVD-Jon (Jon Lech Johansen), som er kjent for å ha knekket koden for å kopiere DVD-er, har nå gått løs på iTunes sine kopisperrer.

Hans nye firma lanserer nemlig i dag sitt første store produkt DoubleTwist desktop.

Fjerner kopisperrer
Dette programmet er i første rekke et program for å samle, organisere og dele mediefiler. Om du kobler en MP3-spiller vil programmet hente inn filene du har lagret. Disse kan så spilles av på PC-en, eller deles hos sosiale nettverkssider som Facebook, skriver Cnet.

Programmet er også spesialutviklet for å kjenne igjen iTunes-låter og annen musikk med kopisperre. Disse vil spilles av, tas opp og lagres i MP3-format i bakgrunnen.

På den måten får du en ny musikkfil uten sperrer. Du kan dermed spille av musikk kjøpt gjennom iTunes med hvilken som helst spiller.

Med dette hjelper DVD-Jon i prinsippet Apple med å oppfylle Forbrukerombudets krav om at de må gjøre musikk fra iTunes mer anvendelig for andre avspillere enn iTunes.

Sveits innen digitale media
- Digitale media er dominert av to markedsmodeller, Windows Media og iTunes, de har begge hver sin agenda. Vi anser oss selv som Sveits innen digitale media, vi er nemlig åpne for alle formater og alle avspillere, sier gründer i DoubleTwiste, Monique Farantzos, ifølge Cnet.

Apple er neppe fornøyd med utviklingen. Ifølge vilkårene i DoubleTwist desktop skal det kun være mulig å fjerne sperrer på musikk som du er autorisert for å kunne spille av i iTunes. Med disse vilkårene vil det være vanskelig for Apple å bevise at programmet bryter med deres egne avtalevilkår.

Det er nemlig ingen lov mot å kopiere opp egen musikk for egen bruk.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere