*Nettavisen* Nyheter.

Norge spent på mulig russisk Syria-initiativ

München (NTB): Tirsdag drar Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til Syria. Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er spent på om han har med seg en egen fredsplan for landet.

05.02.12 18:35

- Det kan være at Lavrov har med seg noe i kofferten som kan snu det som i dag ikke ser bra ut, til et russisk initiativ. En slik manøver har Russland foretatt tidligere, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til NTB.

Han viser til den fastlåste situasjonen etter NATOs intervensjon i Kosovo i 1999. Gjennom forhandlinger med president Slobodan Milosevic om å gå med på fredsplanen til Russland eller miste den russiske støtten, klarte utenriksminister Viktor Tsjernomyrdin og Finlands president Martti Ahtisaari å finne en politisk løsning på konflikten.

- Jeg noterer meg dessuten at Lavrov uttalte på konferansen at Syria verken er alliert eller venn med Russland, legger han til.

Forsvarsministeren var i helgen på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, hvor nettopp det syriske regimets overgrep mot sin egen befolkning var oppe til bred diskusjon. Det ble rettet kraftig kritikk mot Russland og Kina for å ha blokkert vedtaket av et resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet som fordømmer regimets maktbruk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.