RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP (AFP)

Norge sprenger sine siste klasevåpnene

Sist oppdatert:
De farlige bombene forsvinner nå fra Norges lagre.

Norge har tatt initiativ til et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon, og i 2008 klarte en å få vedtatt en konvensjon som nå er undertegnet av 106 land. 37 av landene har så langt ratifisert konvensjonen.

Les også: - Historisk klasevåpenavtale

Sprer mange små eksplosiver
Klasevåpen er en samlebetegnelse på forskjellige former for bomber som, når de sprenger, sprer et større antall mindre eksplosiver ut over et større område. Dette er blant annet en meget effektiv måte å ødelegge veier og flystriper på, og ikke minst større grupper soldater.

Hovedgrunnen til et ønske om et forbud er derimot at det svært ofte er slik at ikke alle de mindre bombene eksploderer - og i praksis fungerer som landminer i mange år.

Forbudet trer i kraft
Fra og med 1. august er det dermed forbudt å både bruke, produsere og lagre klasevåpen - og det betyr at forsvaret i Norge jobber med å kvitte seg med sine siste lagre.

Fredag klokken 14 sprenges den siste ladningen med klasevåpen i gruvene ved Løkken verk utenfor Trondheim.

- Jeg er svært glad for at Konvensjonen om klaseammunisjon nå trer i kraft og har fått så stor oppslutning, sier Ingebrigtsen. I tillegg bidrar den til en ytterligere stigmatisering av denne våpentypen som gjør det svært vanskelig for stater å bruke den, selv om de ikke har undertegnet konvensjonen, sier forsvarsdepartementets statssekretær Roger Ingebrigtsen i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere