RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge stanser bistand til Uganda

Norge holder tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov mot homofili, opplyser utenriksminister Børge Brend.
Norge holder tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov mot homofili, opplyser utenriksminister Børge Brend. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norge holder tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov mot homofili.

Oslo (NTB/Nettavisen): - Norge beklager dypt at Ugandas president i dag har undertegnet en ny og strengere lov mot homofili. Loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter og med Ugandas grunnlov. Den vil forverre situasjonen for en allerede utsatt gruppe, og kriminalisere enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for seksuelle minoriteters rettigheter, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

Utenriksministeren varsler at dette vil få konsekvenser for norsk stat-til-stat støtte til Uganda.

- Vi vil nå holde tilbake rundt 50 millioner kroner fra vårt samarbeid med Uganda. Samtidig vil vi øke støtten til menneskerettighets- og demokratiforkjempere, sier Brende.

Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni har mandag undertegnet en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

Frykter forfølgelse
Danmark og Sverige var raskt ute med å fordømme den nye loven. Den danske bistandsministeren gjør det klart at loven vil føre til at Danmark legger om deler av sin bistand til Uganda. Nå følger Norge etter.

- Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettighetssituasjonen i Uganda. Vi frykter i likhet med lokale organisasjoner at loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter i landet. Ugandas myndigheter har ansvaret for å beskytte alle minoritetsgrupper mot forfølgelse og overgrep, men nå går de i motsatt retning, sier utenriksminister Brende.

Hovedsamarbeidsland

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt rundt 6 milliarder kroner i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

President Barack Obama har stemplet lovforslaget som «motbydelig» og fredsprisvinner Desmond Tutu i Sør-Afrika har sammenlignet lovforslaget med apartheid.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere