Gå til sidens hovedinnhold

Norge sterkt bekymret for tortur: Skal få fire fingre kappet tvert av

- Vi er sterkt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran, sier Utenriksdepartementet.

Aktivister og organisasjoner opplyste forrige uke at fire menn i 30- og 40-årene i Iran er dømt til amputasjon av fire fingre hver. Personene er dømt for ran.

Både Amnesty International og Iran Human Rights fordømmer planene om å gjennomføre håndsavhugging på de ransdømte.

Les også: Fire menn dømt for ran: - Fire fingre på hånden skal kappes tvert av

Amnesty International gikk ut med en bekymringsmelding sist fredag. Organisasjonene tror avstraffelsen kan være nært forestående, ettersom dommen skal være godkjent av landets høyesterett.

- De er dømt til å få fire fingre på høyrehånden kappet tvert av, sånn at bare håndflaten og tommelen er igjen, uttalte Amnesty International i en pressemelding.

Tortur ved håndsavhugging bryter med torturkonvensjonen i Folkeretten. Aktivister og organisasjoner ber det internasjonale samfunnet om å handle og kreve at de planlagte, groteske straffereaksjonene blir stanset.

Sterkt bekymret

Utenriksdepartementet (UD) sier at Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran, inkludert bruken av tortur og henrettelser.

- Vi er sterkt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran, inkludert bruk av tortur og praktiseringen av dødsstraff. Vi tar dette jevnlig opp direkte med iranske myndigheter og i multilaterale fora, sier statssekretær i UD, Audun Halvorsen, i en uttalelse til Nettavisen.

Les også: Denne maskinen amputerer fingre

- Vår bekymring over menneskerettighetsbrudd ble senest tatt opp da utenriksministeren møtte Irans ambassadør forrige uke og i FNs menneskerettighetsråd sist fredag, der Norge sluttet seg til et felles innlegg sammen med mer enn 45 andre land. Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff under enhver omstendighet. Som FNs spesialrapportør om menneskerettighetssituasjonen i Iran har påpekt i sin siste rapport, er det høye antall henrettelser i landet svært bekymringsfullt, sier Halvorsen.

I løpet av årets seks første måneder ble det gjennomført 123 henrettelser i Iran, ifølge en rapport fra Iran Human Rights (IHR) . Henrettelsene blir som oftest utført ved henging, men skyting av en eksekusjonspelotong forekommer også.

- Helt ekstremt. Vi snakker ikke om IS

Leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, sier at avstraffelsen foreløpig ikke har funnet sted. Men han utelukker ikke at det kan skje i løpet av høsten.

- Alt tyder på at dette kommer til å skje de nærmeste ukene. Vi vet at slike avstraffelser ofte skjer bak lukkede dører. Og det har ikke fått noe særlig oppmerksomhet internasjonalt. Det er veldig sjeldent at det har kommet noen uttalelser om slike straffemetoder, sier Amiry-Moghaddam.

- Dette er helt ekstremt. Vi snakker ikke om IS, men om et land hvor vår utenriksminister i teorien kan sitte med myndighetene og ta en kopp te. Myndighetene våre har møtt iranske myndigheter en rekke ganger. Og derfor venter vi enda sterkere reaksjoner enn det vi fikk da IS herjet. Men det har vi ikke fått, sier han.

Islamsk straffelov

Den islamske strafferettsloven i Iran har en egen hudud-seksjon. Hudud viser til forbrytelser som i Koranen omtales som overtredelse av «Guds grenser». Tyveri er én av hudud-forbrytelsene som avstraffes med håndavhugging.

- Det å utføre sånne forferdelige og umenneskelige straffer, er ikke rettferdighet, og det understreker brutaliteten i det iranske strafferettssystemet. Amputasjon er tortur, noe som forbys av internasjonal lov. Det er et avskyelig angrep på menneskelig verdighet, sier Amnestys visedirektør i regionen Midtøsten og Afrika, Diana Eltahawy, i en uttalelse.

Les også: Dømt til å amputere hånden etter flere innbrudd i hus

- Det internasjonale samfunnet må handle umiddelbart for å forsikre om at utførelsen av straffen blir stanset, sier Eltahawy.

30 avhugginger

Iran Human Rights har ført oversikt over antall ganger regimet har annonsert denne typen avstraffelser offentlig. Organisasjonen mener regimet bruker straffen som avskrekking og for å spre skrekk og gru i samfunnet. I løpet av de ti siste årene har straff ved amputasjon blitt utført over 30 ganger, ifølge opptellingen til organisasjonen.

Kommentarer til denne saken