*Nettavisen* Nyheter.

Norge sterkt bekymret over planlagt henrettelse

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Ungdomsforbryter kan bli hengt på lørdag.

30.07.15 16:54

Iranske Salar Shadizadi (24) var 15 år gammel da han ble dømt til døden for drap på en venn i 2007. Både Amnesty International og Iran Human Rights frykter ungdomsforbryteren vil bli hengt førstkommende lørdag.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at Norge er sterkt bekymret over meldinger om at Salar Shadizadi fra Iran skal bli henrettet i nær fremtid.

- Folkeretten fastslår med all tydelighet at barn som er under 18 år når de begår lovbrudd ikke skal bli dømt til døden, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse til Nettavisen.

Salar Shadizadi ble dømt til døden for drap i 2007.

- Iran har ratifisert både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og barnekonvensjonen, som forbyr henrettelse av mindreårige. Jeg oppfordrer derfor Iran til å stanse den planlagte henrettelsen og foreta en ny juridisk gjennomgang av straffeutmålingen, sier utenriksministeren.

Brende har bedt ambassaden ta opp saken med myndighetene i Iran så snart det lar seg gjøre.

UD påpeker at Norge gjentatte ganger har uttrykt sterk avstand fra den omfattende praktiseringen av dødsstraff i Iran og henrettelser av mindreårige spesielt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Iran har det siste halvåret henrettet rekordmange mennesker. Både Amnesty og Iran Human Rights hevder regimet har hengt rundt 700 mennesker hittil i år. Foto: Arash Khamooshi (Afp)

Tok opp dødsstraff
Dødsstraff ble nylig tatt opp da Irans visepresident Massoumeh Ebtekar møtte statsminister Erna Solberg i Oslo i juni og det var tema da Brende var i Iran i november i fjor. Regjeringen, i likhet med FN og en rekke andre land, er svært bekymret over den generelle menneskerettighetssituasjonen i Iran.

Kampen mot dødsstraff er en av hovedprioriteringene i Norges menneskerettighetspolitikk. Norge tar prinsipiell avstand fra bruk av dødsstraff og arbeider internasjonalt for avskaffelse.

- 72 mindreårige hengt
Amnesty anslår at minst 72 mindreårige forbrytere har blitt henrettet i Iran fra 2005 til 2014, og minst 160 sitter fengslet med en dødsdom hengende over hodet.

Senest i april måned ble ungdomsforbryteren Jamal Saberi henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. Han var 17 år gammel da han ble dømt for drap og narkotikaforbrytelser. Saberi skal angivelig ha vært psykisk syk, og skal ha tilbrakt tid på et mentalsykehus like før henrettelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.