RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge stiger fortsatt opp av havet

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Operaen i Oslo vil neppe oversvømmes med det første. I Oslo og Trondheim vil havnivået trolig synke 10 centimeter de neste hundre årene, mener Statens kartverk.

Spådommene for fremtidens havnivå har tidligere vært pessimistiske og tydet på at havnivået enkelte steder vil kunne stige kraftig i løpet av hundre år. Nå kommer Statens kartverk med helt andre anslag, der havnivået ved Oslo og Trondheim til og med kan komme til å synke, skriver Aftenposten.

Landmassene mange steder i Norge stiger med 2 til 5 millimeter i året, og denne landhevingen vil i stor grad kompensere for havnivåstigningen.

Kartverket har slått sammen alle kjente faktorer og laget egne prognoser for norskekysten. De nye tallene bygget på de samme klimamodeller som FNs klimapanel benytter, men lokale variasjoner er lagt inn.

- De globale beregningene er ikke direkte overførbare til norske forhold. Her stiger landet fortsatt jevnt, sier senioringeniør Kristian Breili ved Statens kartverk.

Modellene som til nå er brukt for å beregne landheving, har hatt mangler, og de nye beregningene Statens kartverk nå legger fram, er basert på lange måleserier, ifølge Kartverket. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere