RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H) mener Norge stiller med teknologisk avansert utstyr i NATO-styrken «Responce Force». Det eldste utstyret stammer fra 50- og 60-tallet.
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H) mener Norge stiller med teknologisk avansert utstyr i NATO-styrken «Responce Force». Det eldste utstyret stammer fra 50- og 60-tallet. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Norge stiller med artilleri fra 60-tallet i NATO-styrke

Sist oppdatert:
Når Norge stiller opp for NATOs utrykningsstyrke «Response Force» er det ikke akkurat med moderne utstyr. Det eldste utstyret er fra 50- og 60-tallet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver NATO-styrken som «en teknologisk avansert multinasjonal militær styrke med høy beredskap», skriver Aftenposten.

Styrken skal kunne rykke ut på kort varsel, og norske soldater har vært i beredskap i tre uker. Men utstyret Norge bidrar med, er ikke det mest moderne.

En gjennomgang som Forsvarets Forum har foretatt, viser blant annet at artillerivognene av typen M109 er produsert i 1969, og at M113-feltvognene som benyttes, ble utviklet på 50-tallet. De nyeste feltvognene fra Mercedes-Benz stammer fra 70- og 80-tallet, mens stridsvognene av typen Leopard 2 er produsert mellom 1985 og 1992. Jagerflyene av typen F-16 som i løpet av få år skal fases ut, stammer fra slutten av 70-tallet.

- Hærens materiell er gammelt. Det kan vi bekrefte. Teknologi fra 1969 er noe helt annet enn topp moderne utstyr fra 2015, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Aleksander Jankov. Han sier at artillerivognene ikke ville være brukbare etter 2020, og at stridsvognene er blant de eldste i NATO.

På marinesiden stiller Norge med nyere utstyr, en moderne fregatt og moderne MTB-fartøy og mineryddingsfartøy. Men det er på land NATO trenger å vise muskler.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere