Oppdatering: I den opprinnelige saken fra NRK fremsto det som Norge hadde stupt i plassering på indeksen for verdens beste land. Det stemmer ikke. I anledning 30-årsjubileet til indeksen, har FN utregnet en ekstra liste, som tar høyde for klimagassutslipp per innbygger.

Norge har toppet FNs liste over menneskelig utvikling nesten hvert år siden rapporten ble publisert første gang i 1990. Men ikke dersom klimagassutslipp medregnes, melder NRK.

Årsaken er at to nye parametre, klimagassutslipp og ressursbruk, er tatt inn. Dette gjør, overraskende nok, at Norge raser fra 1. til 16. plass på lista. Tidligere ble verdens land målt kun etter parametrene helse, levestandard, utdanningsnivå og bruttonasjonalprodukt delt på antall innbyggere.

Som resultat blir det i den nye klimaindeksen landet Slovenia regnet som det 11. beste landet i verden, mens Norge havner på 16. plass og Hviterussland kommer på 20. plass.

Med en verdi på 37,9 tonn per innbygger, har Norge den sjette høyeste verdien av materielt fotavtrykk blant 169 land. Når det gjelder CO₂-utslipp har Norge 8,3 tonn per innbygger, som er blant de 30 største verdiene totalt.

– Norge mister sin topplassering på grunn av vårt høye fotavtrykk på planeten. Dette er en viktig debatt det er på tide vi tar, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, til NRK.

Les også: Gynekolog Kjersti Brenden hjelper kvinner med å bli gravide. - Dette er en utfordring