RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge subsidierer like mye som Spania

Sist oppdatert:
Påstandene hagler om spanske subsidier etter tildelingen av den viktige kontrakten på Snøhvit (bildet). Men nye tall viser at statsstøtten i Norge er minst like stor som i Spania. Støtten er på vei ned, men raskere i EU enn i Norge
Jan Byfuglien og Taran Fæhn i Statistisk sentralbyrå går i en artikkel gjennom en rapport fra EU som viser at Norge ligger soleklart på toppen når det gjelder statsstøtte i prosent av bruttonasjonalprodukt.

EU har anslått at statsstøtten i Norge i år 2000 utgjorde 1,78 prosent av BNP, mens snittet i EU er 0,69 prosent. Høyest i EU ligger Finland, med 1,14 prosent.

Byfuglien og Fæhn mener dette er misvisende, og at den reelle forskjellen er langt mindre, men likevel havner ikke Norge under snittet for EU, hvor Spania ligger midt i feltet.

SSB-forskerne påpeker at spesielt at de norske tallene inkluderer landbruksstøtten, som i EU går via kommisjonen sentralt og ikke er medregnet i statistikken.

De anslår støtten i Norge utenom landbruket til 0,92 prosent, gitt noen forutsetninger. Det påpekes også at støtte til tverrgående formål som miljø, forskning og utvikling inngår i SSBs beregninger, mens slik støtte er holdt utenfor tallene fra EU.

- Dersom slik støtte tas med i tallene for EU, vil tallet for EUs gjennomsnitt havne mer på linje med den norske statsstøtten utenom jordbruksstøtten i SSBs beregninger, skriver Byfuglien og Fæhn.

Både i Norge og Europa er støttenivået uansett på vei nedover. I Europa har nivået siden 1991 falt med rundt 40 prosent, i Norge med rundt 20 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere