*Nettavisen* Nyheter.

Norge trekker seg ikke ut av Irak nå

Statsminister Erna Solberg under et besøk i Rena leir tidligere i år.

Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) under et besøk i Rena leir i fjor. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det er flere grunner til at Norge ikke kommer til å hente hjem sine soldater fra Irak nå, ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

15.01.20 13:12

Han redegjorde onsdag i Stortinget for situasjonen for den norske styrken på omkring 70 personer i Ain al-Asad-basen i Irak. Styrken har den siste tiden vært utsatt for direkte angrep.

– Vi har like fullt besluttet ikke å trekke noe personell ut av Al-Asad etter angrepene. Det er flere grunner til dette, sa forsvarsministeren.

– For det første er vårt personell trent og utrustet til å ivareta egen sikkerhet i konfliktområder. For det andre inngår vårt personell i den internasjonale koalisjonen mot ISIL som har solide planverk og ressurser for å håndtere slike situasjoner, fremholdt Bakke-Jensen.

Han la til at Norge på denne måten sender et tydelig signal til Irak om at Norge tar oppdraget i koalisjonen om ekstremistgruppen IS, også kjent som ISIL, på største alvor.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreket at det er invitasjonen fra den irakiske nasjonalforsamlingen som er det folkerettslige grunnlaget for at Norges tilstedeværelse i Irak.

– Dersom denne invitasjonen faller bort, vil vi selvsagt respektere dette og trekke ut styrkene våre, sa hun.

Situasjonen i Irak har vært svært spent etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak nylig. Iran har samtidig innrømmet å ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly ved Teheran.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag